Не липсата на психолог е проблемът на спорта ни

Не липсата на психолог е проблемът на спорта ни
Общо 50 милиона лева са отишли за подготовка на участниците ни в Рио

Няколко дни след края на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, от спортното министерство дадоха финансов отчет колко пари са вложени в спортистите ни, които се завърнаха с един сребърен и два бронзови медала. Шефът на ведомството Красен Кралев направи кратка оценка на представянето ни, като изтъкна интересна причина за липсата на повече отличия

„Спечелихме три медала, но изпуснахме още четири – Дубов и Байряков в борбата, Ивайло Иванов в джудото и Бонева в стрелбата. Затова говорих за назначаване на психолог, защото в решаващия момент те не си повярваха. Не че бяха по-лошо подготвени или пък нямаха възможност“, каза спортният министър.

Че от представянето на нашите в Рио можеше да се желае повече, е ясно. Но наред с цялата криза в спорта ни, липсата на бази, спонсори, качествени треньори и състезатели, надали точно най-големият проблем е липсата на психолог. В крайна сметка в не чак дотам далечното минало легенди на българския спорт като Стефка Костадинова, Валентин Йорданов, Таньо Киряков или Станка Златева не ползваха услугите на психолог и пак постигаха огромни резултати.

В този ред на мисли, ако въобще някои от олимпийците трябваше да бъде претоварен психически, това определено бяха грациите от ансамбъла по художествена гимнастика. Контузията на капитанката Михаела Маевска през пролетта, трагедията с Цвети Стоянова и огромните очаквания, които нацията имаше от тях, по тази логика трябваше да сринат момичетата. Нищо подобно не се случи, те се представиха страхотно и се върнаха с медал. Така че ако си кадърен, последният ти проблем е „психически“.

Иначе според изнесените данни общо изплатените олимпийски премии на спортисти и треньори ще бъдат 1 802 000 лева, като от тях сребърната медалистка в скока на височина Мирела Демирева взима 200 хиляди, а 160 хиляди са за нейния треньор (б.р. – холандецът Рини ван Лееуен).

Елица Янкова, бронзова медалистка в борбата, ще получи премия на стойност 150 хиляди лева, а 120 хиляди са за треньора й. За гимнастичките, също с бронзов медал от олимпийските игри, пък са заделени 675 хиляди лева, а за треньора Ина Ананиева 236 хиляди лв.

Спортният министър обясни, че за 14-те спорта, в които е имало българи на Олимпиадата, са похарчени общо 50 милиона лева за подготовка през последните четири години. Той подчерта, че за този период от тези спортове са спечелени 191 медала, като 145 са от европейско първенство и 46 са от Световно. Специално за тези 51 атлети, които участваха в Рио 2016 за подготовка тази година са похарчени малко над 3,8 милиона лева.

Разходите за пътуване и престой на олимпийската делегация са около милион и половина.

  • рио 2016
  • красен кралев

    Източник: Nbox.bg