6 лесни стъпки за красива кожа

Лице без несъвършенства? Това изобщо възможно ли е? Да, стига да се грижите правилно за него и да използвате подходяща козметика. Вместо сляпо да следвате тенденциите за красота, слушайте нуждите на кожата си и се адаптирайте към тях!

Стъпка 1: Почистване сутрин и вечер

Измиването на лицето веднага след събуждане трябва да бъде част от ежедневието ви. Натрупаните примеси и себум се отстраняват най-лесно и бързо с лек гел или пяна, след което се изплакват с вода. Продуктът трябва да е съобразен с типа кожа, като по този начин се избягват запушване на порите и зачервявания. Ако имате нормална кожа, можете да опитате натурален сапун на базата на чисти растителни екстракти, който не нарушава на хидролипидната бариера на епидермиса и оставя усещане за свежест. 

Вечер не пропускайте да премахвате грима с помощта на мицеларна вода или масло. Почистете внимателно очите от спирала, сенки и молив, тъй като останките от козметика в тази област допринасят за преждевременно стареене и появата на бръчки. Преди да нанесете крема, използвайте тоник. Това ще възстанови правилното pH на епидермиса.

Стъпка 2: Пилинг – да, но не твърде често

Ексфолирането на мъртви кожни клетки е ваша отговорност, но не трябва да прекалявате. Твърде честата абразия на мъртвите клетки може да доведе до сухота на лицето, неговата свръхчувствителност и зачервяване. Козметолозите препоръчват да се използват ексфолиращи продукти не повече от 2 пъти седмично. Ако механичната козметика е твърде агресивна за лицето ви, използвайте ензимна. Нейната задача е да разтваря клетките, без да е необходимо триене.

Стъпка 3: Слънцезащитен крем всеки ден

Мит е, че кожата се нуждае от слънцезащита само през лятото. През цялата година вредните UVA и UVB лъчи достигат до лицето, унищожавайки клетките и причинявайки преждевременно стареене. Снабдете се с добър крем, богат на UV филтри с поне SPF 30. За щастие, на пазара има широк избор от продукти, които включват няколко действия, например, хидратация и подхранване със защита от слънцето. Новост са формули, които блокират навлизането на HEV лъчение – синята светлина от компютърни екрани и смартфони. 

Стъпка 4: Подхранване и регенерация – задачите на нощния крем

През нощта, докато спите, кожата ви върши невероятна работа. Ето защо се събуждате освежени сутрин и тенът ви е сияен. Можете да помогнете на процеса на регенерация, като използвате подходящи продукти, съдържащи активни съставки, които стимулират епидермиса да се регенерира по-бързо след вечерното премахване на грима. Това могат да бъдат например пептиди или ретинол. Кремът ще действа по-ефективно, ако точно преди да го приложите, нанесете малко количество серума, за предпочитане от същата серия. 

Стъпка 5: Маската като перфектно допълнение към грижите

Веднъж или два пъти седмично нанасяйте маска, която да отговаря на нуждите на кожата ви. Можете да избирате между традиционните кремообразни продукти или памучните маски, които са изключително популярни през последните няколко години.  Активните съставки, съдържащи се в тях, са предназначени за незабавно подобряване на състоянието на епидермиса, изсветляване на цвета, изглаждане на бръчките, интензивно овлажняване или абсорбиране на излишния себум. В зависимост от тези свойства те могат да съдържат например охлювна слуз, екстракт от зелен чай, водорасли, глини или натурални растителни масла. Може да пробвате някоя маска за лице Garnier и ще се уверите в невроятните резултати.

Стъпка 6: Отпусната кожа около очите

Ако въпреки спокойния и дълъг сън и балансираната диета забелязвате грозни тъмни кръгове и подпухналост под очите, това е знак, че кожата се нуждае от подхранване и хидратация под формата на добре подбрана козметика. Уверете се, че в състава има вещества, които подобряват микроциркулацията, например женшен, арника или конски кестен. В дрогериите се предлагат охлаждащи хидрогелни или колагенови пачове, които моментално изглаждат епидермиса, освобождавайки го от подуването. Ако нямате, използвайте доказания метод с лъжица, охладена в хладилника, която поставяте върху лицето си за няколко секунди и забравяте за проблемите с подпухналостта.

Коментари

коментара