Пълна стенограма от пленума на БСП,(ЧАСТ VII) – Илияна Йотова: Ще подкрепя Радев, не вярвайте на Борисов!

Пълна стенограма от пленума на БСП,(ЧАСТ VII) – Илияна Йотова: Ще подкрепя Радев, не вярвайте на Борисов!
И още от Илияна Йотова: Президентът Плевнелиев произнесе едно от най-мракобесното си слова в Европейския парламент именно на тема Русия. Той учуди даже крайно десните

Предоставяме на вашето внимание пълен текст, стенограма, на заседанието на Националния съвет на Българската социалистическа партия, проведено на 17 август 2016 година. Пленума на БСП бе посветен на избора на кандидат президент на партията. Поради огромния обем от материал и изказвания, сайта ни ще ви запознае със стенограмата от заседанието на части, като ще наблегне на най-интересните моменти от дискусията.

Част I – Oценката на БСП за приключващия мандат на президента Росен Плевнелиев със заглавие „Един тежък провал“

Част II – Изказване на Янаки Стоилов

Част III -„Корнелия обаче е голям кукундрел…“

Част IV –„Мой агент току-що ми каза, че ГЕРБ са си избрали слогън: „Работим в интерес на гражданите“

Част V– В БСП искали за свой президент Ирина Бокова

Част VIКостадин Паскалев пред делегати: Тъй като не съм мишка ще говоря

Корнелия Нинова: Така, приехме оставките на другарите Паскалев и Асланов, по късно, ще ги обсъдим….

Гласове от залата: Какво ще ги обсъждате? Те оставки не се обсъждат…Почна да й трепери на Корнелия гласа…

Корнелия Нинова: Започваме обсъждане на кандидатите в залата. Генерал Радев тук ли е? Поканете го! Започваме по азбучен ред. Илиана Йотова.

Гласове от залата: Много слаб сценарий…

Илияна Йотова: Благодаря другарко председател, уважаеми другари…Преди няколко дни получих въпроси за едно интервю. Единият от тях гласеше: Вие сте една от номинациите за президент. Какво ви накара да останете след като битката в БСП е предрешена?

Уважаеми другари, не отговорих на това интервю и не го дадох. Не отговорих защото смятам, различно от Коцето, че нито битката е предрешена, нито някой може да вземе решение различно от това което би могъл да вземе НС на БСП. Това беше поведението ми във всички тези месеци на номинации и в стотиците опити на журналистите да ми задават въпроси. И тогава, когато отказвах техните доста настървени въпроси, бе именно с цел да запазя авторитета ва БСП. А не защото, както някои другари ми преписаха, да се опитам да замажа ситуацията. Това е моята позиция, и като журналист, и като член на БСП. Искам да благодаря на всички партийни другари, на всички над 120 партийни организации, които записаха в своите решения моята кандидатура. Дадох съгласието си да бъда номинирана и да бъда обсъждана в хода на конференциите на нашите партийни структури поради следните причини. В тази ситуация, след 5 годишно управление на Плевнелиев на президентската институция……….шум в залата………въпреки престрелките между политическите партии, до момента никой не казал, какво трябва да се прави в България. За разлика от някои другари, и Слава Богу, те бяха единици в тази зала, аз смятам, че президентската институция е много важна.

Ще засегна три въпроса. Съвсем накратко. Първо по отношение на външната политика. България е на кръстопът………шум в залата….Нещо още по опасно. По темата бежанци, нелегална имиграция, ние сме утрешното гето на Европа….шум залата……….положението е още по опасно, защото тенденцията е, не просто да слушаме какво ни казват началниците, а да станем част от гаранциите за тяхната собствена сигурност. Може ли БСП да се справи с една успешна кандидат президентска кампания? Да, може да се справи! Това няма да бъде с магическа пръчка. Това са няколко последователни стъпки и бавни решения които ще се взимат през следващите няколко години, а през това време България трябва да има ясно формулиран национален интерес.

Най-опасната перспектива за България, коя е?

Въобще не вярвайте в тези заплахи на Борисов, че сега тука щели да потекат хиляди бежанци към нашите граници. Не уважаеми приятели. Най-опасното е, че България ще се превърне в онази нестабилна буферна зона, която ще пази шенгенска Европа, същата която отвори врати за бежанци и нелегална имиграция и сега търси лостове как да ги спре. Страни като България ще бъдат използвани именно като такъв терен. Нестабилни, с хора които влизат, а никой не знае с каква цел и къде отиват. Мисля, че последните години са достатъчно доказателство за това.

Втората важна стъпка е, къде е България на Балканите?

Аз питам, кой упълномощи България да се причисли към онзи кръг от европейски държави които на всяка цена се мъчат да накажат една съседна Гърция? Наш приятел и съсед, само защото управлява Ципрас. Или пък защото отново трябва да слушаме онези, които казват, вие там в периферията на Европа се управяйте, ние пък тук ще си пазим статуквото, такова каквото то е било десетки години. Ужасни позиции, които за съжаление не достигат до обикновения български избирател. Но те са факт. И днес когато Европа говори, че ще остави 50 000 нелегални имигранти в Гърция не ми се мисли какво ще стане. Не може ли България да бъде посредник, не може ли България да има друго мнение пред европейските институции? Може – да.

Голямата тема за Турция.

Има 3 неща които искам да кажа с по едно изречение. Първо. Бъдещият президент трябва на всяка цена да отстоява друга мигрантска политика, а не цялата тази криза да бъде разрешавана единствено от най-близката ни държава. Второ, това за което настояваме от месеци наред. България трябва да сложи своето вето в Съвета на Европа по повод падането на визи за турски граждани. Това не е толкова предстояща задача, колкото се опитват да ни задават. Това е нещо което ще отнеме поне година, година и половина. Много стряскащо прозвучаха думите на министър председателят, и точно президентската институция….шум в залата……..или както Борисов каза, готов съм на всичко за да запазя отношенията с Ердоган. Мисля, че коментара е излишен.

Темата за Русия.

Забелязвам, че напоследък с приближаването на президентските избори, темата Русия стана своеобразен политически флирт. Дори и от тези от които сме чували най-отрицателните, най-неприятните изказвания. Аз мисля, че тук може да подходим със самочувствието на хора, които от самото начало на конфликта имаме две изключително точни позиции. Първо, че не може да се вини само Русия, че не спазва някои споразумения, а тук са санкциите, а за да се спазва едно споразумение са нужни поне две страни. И на следващо място, темата за самите санкции, за която всички в Европа се чудят как тези 6 месеца, да останат последните месеци на тези санкции, за разлика от президента Плевнелиев, който произнесе най-мракобесното си слово в Европейския парламент на тема Русия. Той учуди даже крайните десни консервативни кръгове, в Полша и Прибалтика.

Темата за НАТО.

Тя беше поставена няколко пъти в тази зала. Аз мисля, че няма разумен човек в БСП, който да иска отказването ни от този договор. Друга е темата обаче, как България защитава в това интереса си. Тъй като Мишо спомена за едни ангажименти, които Плевнелиев е поел в Уелс, аз ще го допълня с още нещо. Знаем ли ние с днешна дата ангажиментите които бяха поети от нас на срещата на върха във Варшава преди няколко месеца, и то специално за политиката в района на Черно море? Не знам. Ще предстои да узнаем през октомври.

Гласове от залата: Говори общи приказки…

Илияна Йотова: Аз обаче съм убедена, че отново ще бъдат скрити от българската общественост, защото очевидно знаят, че това ще навреди на предизборната им кампания. Нямам какво да добавя особено към темата „вътрешна политика” и ролята на президента там. Взехме на абордаж едно изречение което е много странно. Каза го Цветанов, после го повтори Борисов и оттам нататъка всички медии и журналисти. Че президентът, виждате ли, трябвало да бъде обединител на нацията. Ами уважаеми, да седнете да си прочетете Конституцията, където ясно е записано, че президента олицетворява единството на нацията. Какво тепърва търсите в това изречение?! Единствено Плевнелиев обаче се опита да разедини хората!

Ние в БСП знаем много добре цената на националното съгласие, така че няма как да направим грешка в това отношение. Това го знам със сигурност. Казвате, че в президентската институция нямало ляво- дясно, моля?! Демографията не е ли лява политика? Образованието, здравеопазването? Все едно ли е кой ще слага вето на закони? Дора Янкова знае….шум в залата….това също е въпрос на национална сигурност.

И ми позволете накрая да кажа няколко думи за БСП.

Имам самочувствието на член на партия, която не само може да спечели изборите, но и да промени политическото статукво, и най-важно, да промени мнението на хората за политиката….

Глас от залата:…и за нас!….хихикане

Илияна Йотова: Схващам всичко това като мисия, и моя…и в този ред на мисли, личните страсти нямат значение. Ако загубим уважаеми другари, ще платим не просто ние в тази зала. Тази цена ще я плащат нашите синове и дъщери. Допитването в партията е категорично – трябва ни по-широка подкрепа…..шум в залата….Дни наред слушаме интервюта, коя е кандидатурата, но за мен една от най-грешните тези, пагубна за БСП, е тезата, че печелившата кандидатура е непременно надпартийна. Какво означава това? Че в БСП няма достойни хора?! Аз предлагам, това понятие „надпартиен президент” да бъде изхвърлено от нашите разбирания и нашите документи. За мен в този случай, всички тези проблеми които аз само маркирах, а може да говорим много дълго, е важно, как нашите президент и вицепрезидент да бъдат национални! Ще подкрепя кандидатурата, която предложи ИБ на БСП, на генерал Румен Радев. Ще я подкрепя след номинациите от БСП, след подкрепата от коалиция БСП – Лява България, след разговорите с други партии. И най-важната причина заради която ще го подкрепя, и взех това решение наистина в последния момент. Ще го подкрепя, защото този човек ми каза в моите очи, че най-важното за него е българското достойнство и чест. Ще работя за тази победа!

Ръкопляскания.

Очаквайте продължение!

  • пленум

    Източник: Nbox.bg