Полша в треска за нацистко злато

Полша в треска за нацистко злато
Край Валбржих любители на силните усещания трескаво търсят цял влак със съкровище

Сензационно откритие, или пълен провал? Светът е вперил поглед във Валбржих и цяла Полша е обзета от треска. От години се носят слуховета за вероятно съкровище във нацистки военен влак. Говори се за до 300 тона злато. Сега аматьорите-историци Пьотр Копер и Андреас Рихтер са се захванали да търсят влака с металотърсач. Техният говорител Анджей Гаик заяви, че двамата очаквали „конкретни резултати“ до една седмица. Вече започнаха и изкопните работи. В района работят два багера. Целият район в гористата местност е отцепен за обществеността от съображения за сигурност. На терена има и снимачен екип.

По време на Втората световна война нацистите планират изграждането на гигантски подземни съоръжения в района на Валденбург (днешен Валбржих). Говори се, че главният архитект на Хитлер Алберт Шпеер искал да преустрои замъка Фюрстенщайн в нова главна квартира на фюрера. Проектът, влязъл в историята под името „Великан“ така и не е завършен.

И до днес районът около Валбржих се пресича от километрични тунели. Много от тунелите все още не са проучени. Пьотр Копер и Андреас Рихтер смятат, че в един от тунелите се намира и загадъчната нацистка влакова композиция със златото. В края на Втората световна война нацистите са изпратили влакова композиция от Вроцлав в югозападна посока, по всяко вероятност към Австрия. Носят се слухове, че влакът изчезнал безследно някъде в околностите на Валбржих.

Валбржих става любима туристическа дестинация

Надеждата все някога нацисткото злато да бъде открито привлича като магнит търсачи на съкровища от цял свят. Хиляди туристи се отправиха към малкото градче, когато беше обявена датата за започване на разкопките. „От маркетингова гледна точка, този влак със злато е супер. Дори накрая да се окаже, че не съществува.

При това Валбржих не е туристическа дестинация. Наоколо има само гори и полета“, споделя говорителката на полското сдружение на туроператорите Магдалена Коржевонки. Туропероторите дори са измислили нова рекламна камапания за „съкровищата на Валбржих“ и предлагат т.нар. „златен маршрут“. В програмата са включени обиколки на някои проучени подземни галерии и посещение на замъка Фюрстенщайн.

Валбржих обаче предлага и други туристически атракции.Тук е родната къща на братята-писатели Герхард и Карл Хауптман. Тук изнася концерти и Судетската филхармония. В окръжния музей са изложени експонати на местните занаятчийски традиции. Във Валбржих има и три художествени галерии. Така че местните жители посрещат търсачите на влака с нацисткото злато с леко намигване на окото.

 Щефан Дегe, DW 

  • злато
  • нацистко злато

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара