Мариус стана шеф на Народния театър

Мариус стана шеф на Народния театър
Донкин поема трупата от понеделник

Мариус Донкин е новият директор на Народния театър „Иван Вазов“. Това съобщиха от Министерството на културата след проведения конкурс за поста. Другият кандидат – режисьорът Григор Арлинов Антонов не е набрал необходимия минимум от 506 точки, поради което не се класира в проведения конкурс. Третият, допуснат до интервюто по документи – режисьорът Бойко Богданов, не се е явил. Пред „Монитор“ той обяснява, че не е бил уведомен за датата на събеседването по законовия ред и е научил за него от медиите.

От Министерството отричат това.Заповедта за назначаването на актьора ще влезе в сила от понеделник, тъй като тогава министър Вежди Рашидов се връща от отпуск. Мариус Иванов Донкин е роден е във Варна на 13 февруари 1950 г. През 1971 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство“. Започва да играе в трупите на Драматичния театър в Пловдив и Театър „София“. След 1979 г. се мести в Народния театър „Иван Вазов“. На зрителите Донкин е познат и с екранните си превъплъщения в „Златният век“ и „Петимата от Моби Дик“.

Сред най-известните му роли е тази, в моноспектакъла „Господин Ибрахим и цветята на Корана“, който получава наградите „Кристален ангел“ на Фестивала „Видлуння“ в Украйна, Голямата награда на „Албамонофест“ в Албания и „Gran Prix“ на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Македония

  • мариус донкин
  • народен театър

    Източник: Nbox.bg