Вижте най-известните снимки на света


Вижте най-известните снимки на света
Днес е световният ден на фотографията 

Днес, 19 август, е Световният ден на фотографията. Идеята за него възниква през 2009 г., а на 19 август 2010 г. празникът се чества за първи път. Днес милиони хора по света празнуват този ден – хващат фотоапарата си и излизат да направят зашеметяващи снимки. Организират се различни събития, фото изложби, конкурси и състезания и се насърчава любовта към фотографията. На тази дата през 1839 г. е патентована дагеротипията – първият практически приложим фотографски процес, открит от Луи Дагер и Жозеф Ниепс. Това е и причината празникът да се чества точно днес. 

През 1838 г. Луи Дагер заснема първото изображение на хора чрез този метод. Първата снимка, която избрахме да ви покажем, е без съмнение най-популярната. Казва се „Безметежност”, дело е на Чарлз О Риър и е заснета в американския щат Калифорния. Тя е стандартна за всеки уиндоус.    

Вижте още няколко исторически фотоса по случай празника:

 

Най-старата е направена през 1826 година от Ниепс и показва панорамата от прозорец в Ле Гра.

 

Първата цветна е дело на Джеймс Клерк Максуел през 1861 година. 

 

Най-скъпата е дело на австралиеца Питър Лик и се казва „Фантом”. Продадена е за шест и половина милиона долара през 2014 година. На нея са запечатани последните лъчи на слънцето по един нетрадиционен начин.

  • фотография
  • снимки

    Източник: Nbox.bg