Наглост! 177 лева за кило био сьомга


Наглост! 177 лева за кило био сьомга
Масови измами в онлайн магазините

Изумително е колко наивни могат да бъдат потребителите на така наречените „био продукти“, особено когато ги закупуват онлайн. Институциите проверяват и гарантират само за био храни, произведени в ЕС, а всичко останало е в ръцете на потребителите и съвестта на търговците. 
В един от сайтовете за био храни например ни предлагат да платим 70 лв. капаро за брой турски калкан, или 35 лв. капаро за брой за балканска дива ципура, а ако ви се е доял бургаски веян паламуд, капарото е само 20 лв.

Какъв е обаче този био паламуд и био калкан, като водата в Черно море си е една и съща и паламудът, и калканът, освен че се срещат все по-рядко, са си едни и същи. И знаете ли, че след като получите доставката, ще се наложи да доплатите и този „златен“ био калкан ще ви излезе средно около 120 лв. за брой, а дивата био ципура около 60 лв. бройката, пише информационна агенция „Черно море“.

Проверка показа, че при вноса им в България те са минали митнически санитарен контрол, но това не означава, че някой може да гарантира био произхода им. Чували ли сте за бамбукова четка за зъби с активен въглен за избелване? А за екослънчеви очила или био молив за очи и вежди? Всички тези продукти са част от асортимента на онлайн магазини за биопродукти. 
Според търговците биото на четката е това, че дръжката й е изработена от бамбук – едно от бързо възстановяващите се дървета на планетата, влакната й са произведени от висококачествен рециклиран найлон, а опаковката й е от рециклирана хартия.

Екослънчевите очила пък са с рамки от дърво, а за всеки закупен чифт се засажда ново дърво. Ако все още не ви звучи твърде абсурдно, то ще ви дадем информация и за цената – тя е, меко казано, абсурдна – 195 лева. 
Същото е положението и с шотландската пушена сьомга, предлагана в един от въпросните сайтове. Цената й за 100 грама е 17,70 лв. Килограма на филето, опушено по традиционен метод с букова дървесина, излиза „едва“ 177 лева. Ако искате да не ви приседне, докато го преглъщате, можете да пийнете половин литър бира. Внимавайте обаче откъде я купувате, защото в онлайн биомагазина цената й е 5,20 лв., разликата е, че съдържа и мед…

За десерт можете да си вземете плодова близалка – био, каквото и да значи това, за 70 стотинки, или сладък крем от мастик за мазане, но за него трябва да се бръкнете със 17,30 лева за 400 грама. Срещат се и други екзотични предложения – сушени бели черници с ванилов шоколад. За 125 грама от тях трябва да преброите 21,55 лв., все пак са суперхрана, поне така твърди търговецът. А едно от най интересните предложения е за био възглавница с пълнеж от… костилки на череши!

Онлайн търговията с биохрани не се контролира на този етап. Няма и регламент, научи Информационна агенция „Черно море“ от д-р Златина Йорданова, инспектор в отдела за контрол на храните в Областната дирекция по безопасност на храните. Д-р Йорданова поясни, че по закон контролът върху производството и търговията с биопродукти се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ). За да може някой да произвежда биохрани, трябва да има сключен договор с т. нар. контролиращо лице. Тези лица у нас са 11 на брой и са под шапката на  Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

  • био храни
  • онлайн магазин

    Източник: Nbox.bg