324 000 лева лихви дневно се трупат на НЕК за "Белене"

„Те се начисляват и стават изискуеми“, обясни пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова

324 000 лв. лихви на ден се трупат на НЕК, след като България бе осъдена да плати 550 млн. евро на „Атомстройекспорт“ за двата реактора за „Белене“.

„Те се начисляват и стават изискуеми“, обясни пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в честването на Деня на миньора. Затова желанието на държавата било час по-скоро да се реши въпроса.

Петкова обаче повтори няколко пъти, че трябва да се подходи прагматично.До този момент нищо не е платено във връзка с решението на арбитража.

Според Петкова ако НЕК плати задължението, което е възникнало по силата на международния арбитраж, ще спре и трупането на лихви.

Правителството, Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Националната електрическа компания (НЕК) търсят бързо, но не прибързано решение за АЕЦ „Белене“, заяви още пред журналисти енергийният министър.

След решението на арбитражния съд темата за АЕЦ „Белене” е придобила особена острота, смята Петкова.

Работна група от представители на „Росатом” ще пристигне у нас в края на месеца. Теменужка Петкова подчерта, че експертите ще търсят най-доброто решение, за да не се нанесат по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006, 2008 година.

Съгласно единия вариант оборудването може да бъде продадено на трета страна. Петкова подчерта, че продажбата на трета страна не би могла да осигури покриването на всички разходи, които би трябвало да се извършат във връзка с оборудването. Дори да бъде продадено за 200 млн., пак щели да останат едни над 300 млн., които да се погасяват от НЕК, изчисли енергийната министърка.

Тя допълни, че ще се търси вариант и с частни инвеститори, ако желаят да довършат проекта. Вече имало индикации за подобен интерес.

Запитана за евентуална приватизация с държавно участие, Теменужка Петкова заяви, че участието на НЕК е една възможност. На този етап обаче нямало как да се каже с какъв процент и под каква форма.

По темата за задълженията на „TЕЦ Марица изток“ 2 Теменужка Петкова обясни, че това е едно от търговските дружества в т. нар. държавна енергетика, което не могли в рамките на тази една година да стабилизират. 40 млн. лв. е загубата за полугодието към настоящия момент.

Причините за състоянието на дружеството са комплексни. От една страна ТЕЦ-ът работи изцяло на свободния пазар. Цените на електрическата енергия, не само в България, а в целия регион, в цяла Европа, отиват надолу, а това също оказва влияние върху приходите на „ТЕЦ Марица изток 2″. Другата причина за недоброто състояние на дружеството е свързана с високите разходи за емисии, които трябвало да се извършват, за да може централата да работи съобразно европейските изисквания.

„Ще търсим опции да се излезе от тази ситуация“, каза Петкова.

  • нек
  • белене

    Източник: Nbox.bg

    Коментари

    коментара