Култовата песен на Тодор Колев „Как ще ги стигнем американците“ се ражда край Перник

Няма българин, който да не познава Тодор Колев – от сцената, от телевизионния и филмовия екран или концертния подиум. Роден в Шумен по времето на Царска България в семейството на шивач, животът на „българският Чарли Чаплин“ преминава през комунистическия режим на Народна Република България, за да завърши в демократична Република България. През този дълъг път изпълнен със събития, Тодор Колев се сблъсква с редица перипетии, за да напише и култовата си песен „Как ще ги стигнем американците“. 

А дали знаете, че тази знаменита песен, еманация на българската действителност, всъщност е написана съвсем близо до Перник?

Веднъж след концерт с оркестъра на Чалашканов, актьорът се връщал сам с колата си през нощта. Слушал „Лет ит би“ на „Бийтълс“ в изпълнение на Рей Чарлз. Мислел си за изключителния й аранжимент, за начина, по който Рей я изпълнявал.

В биографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен: Житие и страдание грешнаго Тодора“, актьорът пише:

„И както си пътувам, ми хрумва първия стих: „Как ще ги стигнем американците?“ Казвам си, не трябва в никакъв случай да изпусна момента и подредих първия куплет: „Как ще ги стигнем американците, че и задминем, кога? Уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това!“

Казвам си: стоп! Не бива да го забравям, на път съм да напиша нещо добро, особено пък на тази мелодия. Започвам да търся осветено място. След Перник, на първия паркинг в дясно от шосето бяха наредили караванки с осветление.  Спирам там, записвам това, което вече съм понагласил, започвам да глася втори куплет: “ Да ми откраднат чистачките от моята малка кола. Как да я карам нататък във тази гъста мъгла?“

Усещам, че става. За мен мярката е, когато започна сам да се смея на глупостите си. Разсмея ли се, значи ще стане, отдавна е проверено“.

Така Адама, както наричат Тодор Колев, реди текста, стоейки край шосето не по-малко от час и половина. Взима си кафе, пуска си касетофона, пише си думите и си повтаря – става, става , става.

Губи представа за времето и много закъснява. Чалашканов отдавна се е прибрал в къщи. Когато най-сетне и Тодор Колев се прибира при жена си Мария. Тя трудно му повярвала, че е писал песен на шосето край Перник.

Впоследствие Тодор Колев прави първото тоук шоу в България, наречено „Как ще ги стигнем“. Тодор Колев бе първият българин, който през 90-те години направи уникално вечерно ТВ шоу в американски стил.

Големият Тодор Колев ни напусна на 15-ти февруари на 73-годишна възраст след тежко боледуване от рак.