Над 6000 души влязоха в подземния Минен музей на Перник тази година, сред тях японци, американци, българи от чужбина и 400 деца само за Деня на детето

Повече от 6000 души са посетили Подземния минен музей в Перник през първото полугодие на 2017 г., съобщиха от Регионалния исторически музей. 

Музейната сбирка, проследяваща историята на въгледобива, е сред най-посещаваните обекти в миньорския град. Сред туристите има както групи, така и отделни посетители. Пернишкият музей е включен в дестинациите, които туроператорите правят за индивидуални туристи. Идвали са хора от Япония, от Южна Америка, от САЩ.

Подземният музей се посещава от много българи, живеещи в чужбина, разказват екскурзоводите. Нерядко в музея влизат семейства, които случайно са научили за него. Най-честите посетители обаче са децата, като само на 1 юни в галерията-музей са влезли около 400 деца.

Подземният минен музей в Перник е разположен в две от запазените галерии на първия рудник в Перник, известен като Старите рудници. Той е работил от 1891 г. до 1966 година. Посетителите имат възможност да проследят историята на въгледобива в автентична руднична атмосфера. Тридесетте експозиционни камери проследяват развитието на въгледобива от ръчния добив, през извозването на въглища с коне до съвременните механизирани комплекси.

Източник: БТА