Реакция на Община Перник за санираните живи гълъби: Съдействаме да не се повтаря, откликваме на всеки сигнал, свързан със зазидани животни

Ирина Божкова

Взимаме мерки и откликваме на всеки сигнал, свързан със зазидани животни по време на санирането. Оказахме съдействие и в проблемният блок. Това каза пред ZaPernik.com гл. експерт строителство към Община Перник Ирина Божкова. Както вчера zaPernik.com писа, хиляди гълъби са умрели по жесток начин, защото фирмите, които санират блоковете, запечатват таванските помещения, а вътре гълъбчетата не могат да излязат от тях и умират.

„Когато ни се обадиха по сигнал, че в таванското помещение на блок в кв. „Хумни дол“ има проблем, веднага направихме организация, изпратихме техническия да им окаже съдействие, заедно с работниците. Това не е първият случай, на който помагаме. Преди дни ни се обадиха от кв. „Проучване“ за прилепи. И там оказахме съдействие“, каза Божкова.

На въпрос дали е имало грубо отношение от нейна страна към гражданката Аделина, подала сигнал за запечатани гълъби в кв. „Хумни дол“, Божкова уточни, че не е отказвала на никой съдействие, а вчера, в 12:30ч. отново са се чули с природозащитниците. Оказало се, че имало още живи гълъби на таванското помещение, които трябвало да се извадят. След което и от живущите, и строителите да извадят останалите мъртви птици, за да може да се почисти помещението.

„Фирмите наемат хора, които почистват таванското пространство и след това се прави изолация и се прилагат мерки за енергийна ефективност. След което тези отвори се затварят, за да не влизат повече животни в тях“, каза още Ирина Божкова.

От Община Перник заявиха, че работят за това, подобни случаи да не се повтарят и ще съдействат на всеки подобен сигнал за зазидани животни по време на санирането.