Близо 25 души от Трън протестираха пред Министерството срещу добива на злато тази сутрин

Тази сутрин трънчани, които са срещу златодобива в Трънския край излязоха на протест пред Министерството на околната среда и водите. Около 25 човека се събраха в София, за да изразят несъгласието си от намерението за златодобив на фирма „Евромакс Сървисиз“ ЕООД и отново да повторят опасенията си за последиците върху природата.

„Доказаното наличие на уран на място, на което се предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на проектоконцесионна площ от 20 кв.км, не може да не тревожи хората, които обичат родния си край“, пишат организаторите на протеста от сдружение „Трън“.

Висшият екологичен експертен съвет се очаква да приеме днес „План за управление на речния басейн в Дунавския район” в периода 2016 – 2020 г. Именно за това и протестиращите трънчани са избрали да заявят позицията си пред Министерството.

Директор „Управление на водите“ към МОСВ Асен Личев се е срещнал с проестиращите, разбра ZaPernik.com.  Той им обяснил, че ОВОС-ът, който предстои да се приеме е най-добрата защита за притесненията им и нищо няма да се случи с река Ерма.
Повече по темата и мнанието на фирмата концесионер по болезненият за трънчани въпрос, можете да си припомните ТУК.

Be the first to comment

Leave a Reply