Язовирът на Мещица протече! Зам.кметът Денислав Захариев проверява случая на място

Заместник–кметът на Община Перник Денислав Захариев направи проверка на язовирната стена в село Мещица, където в момента работят специалисти, за да се установи причината за съществуващ теч.

В рамките на два дни екипи от експерти, подсигурени от оператора на язовирната стена, ще търсят причините за проблема.

01

„Най-важното, което в момента трябва да се направи, е да се установи откъде идва този теч и на какво се дължи – дали от главния изпускател , теч на тръбата или естествена филтрация , може и трите да са в комплекс. Надявам се да се констатира причината , за да се направят следващите действия“, обясни Захариев.

02

Той припомни, че по време на предишния концесионер се установява теч в язовирната стена. На базата на този теч са дадени предписания и язовирът е изваден от употреба, като опасен и се държи на кота нула към настоящия момент.

След встъпването на длъжност на сегашния кметски екип са предприети необходимите действия и договорът за концесия е прекъснат. В момента Общината води дело срещу концесионера за пропуснати ползи и възстановяване на нанесени щети .

03

По думите на Захариев Община Перник като собственик на язовира полага необходимите грижи. През лятото е изчистена язовирната стена както от въздушния откос, така и от този откос, който е от към водата.

„Беше затворен пътя по язовирната стена, за да не могат да се движат коли. Беше премахнат изпускателя и в момента предприемаме последващите действия, а именно прави се разкривка на язовирната стена, за да може след като се установи теча, да могат да бъдат взети конкретни мерки за запушването му и въвеждането на язовира в експлоатация“, посочи заместник-кметът и допълни, че има няколко варианта за отдаването му на концесия.

Be the first to comment

Leave a Reply