УКРАИНСКИТЕ ПИЛОТИ ГОТОВИ: 200 млади кадети обучени, чакат да се бият в изтребители F-16

Военновъздушните сили на Украйна са една крачка по-близо до преодоляването на едно от препятствията, пред които е изправена по пътя си към придобиването на повече западни изтребители. Защото, когато става въпрос за трансфер на самолети F-16 в Украйна, основен проблем беше обучението на пилоти за тези самолети.

Украйна се сблъска с недостиг на свободни места в центровете за обучение, което беше допълнително утежнено от нуждата от опитни пилоти на изтребители да се преквалифицират за друг самолет и необходимостта да говорят английски.

Но успоредно с обучението на опитни пилоти имаше друга програма за обучение на възпитаници на Харковския авиационен университет, която се проведе във Великобритания.

Тази програма е с продължителност две години, уточняват от командването на ВВС на Украйна, като подчертават, че младите пилоти изучават авиационна терминология на английски език и се обучават на леки самолети.

Британският министър на отбраната Люк Полард обяви днес, че Великобритания вече е обучила 200 украински кадети и че „скоро тези пилоти ще управляват украински самолети F-16„.

И така, тук говорим за млади пилоти, които веднага са преминали курс на обучение в западно училище за пилоти, от нулата.

Но, разбира се, те все още не са готови пилоти, които могат да влязат в пилотската кабина на F-16 и да започнат да изпълняват бойни мисии.

Ако разгледаме официалната летателна програма на ВВС на САЩ за пилоти на F-16, например, кадетите трябва първо да натрупат опит в пилотирането на тренировъчни самолети.

Докато в Обединеното кралство украинските пилоти са били обучавани на витлови самолети G 115 и реактивни самолети Alpha Jet, един кадет трябва да премине само 1,5 до 2 месеца обучение на боен учебно-тренировъчен самолет AT-38.

Ако няма опит в управлението на реактивни самолети, ще трябва да лети още 7 месеца на самолети Т-38, които са предназначени изключително за обучение.

След това започва стандартният курс за обучение на F-16, който продължава 9 месеца в „основната версия“ и до 12 месеца с допълнителни курсове, като „разбиване на противовъздушна отбрана“.

В същото време в Европа основният курс на обучение е малко по-кратък – 8 месеца.

Това се потвърждава и от графика за обучение на пилоти в новосъздадения център в Румъния. В същото време, както беше официално обявено, украинските пилоти ще се обучават и в САЩ, след като се осигурят допълнителни места в учебните центрове, както и в Румъния.

Украинските ВВС смятат, че така решават проблема с военнослужещите. Това включва 200 нови млади пилоти само от Обединеното кралство, в допълнение към онези украински пилоти, които вече са завършили или завършват обучение за F-16.

И 200 пилоти, въпреки че говорим за екипаж от двама души на самолет, е много повече от максималния известен брой самолети F-16 и Mirage 2000-5 и много по-близо до текущата декларирана нужда на Украйна от бойни самолети, която е 128 самолета.

Като се има предвид, че подобно обучение струва много пари, едва ли Лондон обучава млади украински пилоти само заради обучението, а планира да ги хвърли на фронта.