Пернишкият театър „Боян Дановски“ тръгва на турне! Новата директорка Екатерина Кънчева обяви план за мобилни спектакли в Радомир, Брезник и Трън – живото изкуство стига до цялата област с творчески работилници с участието на артисти, творци, деца и ученици, които се интересуват от театър

Общински драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник трябва да създаде мобилни спектакли и за публиката в другите градове в област Перник. За тази цел новото ръководство вече е провело предварителни разговори с представители на местни институции в общините Брезник и Радомир. Това заяви пред Zapadno.com новият директор на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник доцент доктор Екатерина Кънчева.

Ръководството на театъра в Перник ще насочи усилия и към Трън за съвместни инициативи.

“Считам, че Общинския драматичен театър е малко длъжник на областта в това отношение, че трябва да създадем и спектакли малко по-мобилни, които да идват на място. Мисля, че тези две места като Радомир и Брезник, са много подходяща дестинация за нашето репертоарно намерение, което имаме. На първо време част от нашите спектакли са в по-камерни форми. Както казах в нашата концепция влиза изнасяне на театъра извън основната му сцена, освен че тук ще бъде наситена програмата. Тук имаме много гостуващи спектакли, които хората от Брезник, от Радомир и Трън също идват да гледат в театъра. Но е хубаво и ние да дойдем с някакви по-образователни за младите хора програми, творчески работилници, каза доцент доктор Екатерина Кънчева.

На този етап е потърсено партньорството на Общински исторически музей-Брезник и Община Брезник. Първоначалната идея е била да се създаде проект по линия на програмите от Плана за възстановяване и устойчивост. Идеята е създаването на творчески работилници в Брезник, Радомир и Перник с участието на артисти, творци, деца и ученици, които се интересуват от сценичното изкуство.

“Тези програми претърпяха доста перипетии, но в крайна сметка в момента са отворени. Ние пак ще се опитаме да кандидатстваме. Когато аз проведох тези разговори все още не бях директор на театъра. Това беше идея на частна инициатива. Днес, когато имам шанса с тази репертоарна политика да вляза в този театър отново, защото както разбрахте това е моята първа любов и ще си остане завинаги такава, програмата която предлагаме ще е в няколко направления”, каза още директорът на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник доцент доктор Екатерина Кънчева. Продуциране на заглавия като гостуващи и създаване на собствени произведения са две от направленията, по които ще се работи. “Понеже срещнахме одобрението и разбирането, въпрос на време е това да се случи”, отбеляза още доцент доктор Екатерина Кънчева. Тази цел ще се реализира, а чрез евентуално финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост животът и формата ще бъдат удължени.

Новият директор на театъра в Перник има над 20-годишна практика в професионални репертоарни театри. През 90-те години на XX век тя е участвала в представления, които са изнасяни в Брезник, Трън, крепостта “Кракра Пернишки” в Перник и Радомир. Преди 25 години е играла роля в детска постановка, която е изнесена пред деца в Трън. Доцент доктор Екатерина Кънчева има хубави спомени от тази постановка, тъй като салонът е бил пълен с деца. Нейното мнение е, че младите хора трябва да имат досег до живото изкуство. Въпреки това не отрича модерните технологии и ползата от тях.

Такива постановки е възможно да се реализират, ако се изнасят от театъра, тъй като с гостуващите такива е трудно.

“За момента работим на проектен принцип. Нямаме постоянна щатна трупа, но пък имаме артисти, ангажирани в проекти. Ще започнем “Цветята на малката Ида” в партньорство с ОДК, с балетите, с школите, с подкрепата и ще направим хубав детски коледен спектакъл. Там мислим за логистична подкрепа – да бъдат доведени децата до града с някакви спомоществователи. По същото време ние правим друг детски по-камерен формат, с който се надявам да посетим и Брезник, Трън и Радомир по същата схема. В екипа ми е актрисата Таня Тошева. Заместник-директор е Владо Шишков, който е известен сценограф и има голям опит. Ние се нуждаем от техническа подкрепа на грамотен заместник-директор в областта на техниката. И Слава богу той дойде да работи с нашият екип тук. Защото при едни логистични пътувания ще е необходима много организация. Това е автобус, превоз на декор – организационни неща, които са необходими”, каза още доцент доктор Екатерина Кънчева. Тя използва случая да благодари на всички ръководители на местни и регионални институции, които застават твърдо зад идеите на новото ръководство на театъра в Перник.