ПЕРНИК – град за иновации! Според Института за пазарна икономика София-Перник-Ботевград е единственият икономически център с висок иновационен потенциал

София-Перник-Ботевград е единственият икономически център с висок иновационен потенциал, показва анализ по темата на Института за пазарна икономика. Индексът, ползван, за да се измери това, е с три пъти по-висока стойност в този център от наредения на второ място – Пловдив-Марица-Раковски.

Според анализа Варна-Девня също се откроява, но с по-ниска стойност на индекса.
Останалите икономически центрове, като Благоевград, Велико Търново и Русе, показват среден или нисък иновационен потенциал.

Основните предимства на София включват голям брой университети и научни институции, както и висока концентрация на високотехнологични компании. Научната продукция в столицата също е значително по-висока в сравнение с другите градове.

Населението с висше образование и наличието на университети са ключови фактори за иновационния потенциал. София има най-голям дял на висшисти – 38% от населението, докато в други градове като Кърджали и Сливен този процент е значително по-нисък. София също така води по брой докторанти и научни публикации, следвана от Пловдив и Варна.

Компаниите във високотехнологичните сектори на икономиката са съсредоточени основно в София, където се създава 84% от добавената стойност в тези отрасли. Варна и Пловдив също имат известен принос, но далеч по-малък.

На национално ниво разходите за научноизследователска и развойна дейност достигат 1.27 милиарда лева през 2022 г., като 75% от тях се генерират в София.

Докладът разглежда и динамиката в регистрираните патенти, полезни модели и промишлени дизайни като ключов резултат от научната и развойната дейност в България за периода 2019-2023 г., като очаквано разкрива високата концентрация на патенти в София. Основните причини за това включват изключително високия брой технологични фирми, извършващи дейност в столицата, както и факта, че много от патентованите иновации реално се създават в други части на страната, но се регистрират в София по административни причини.

Освен столицата активност се наблюдава и в Пловдив, Варна и Стара Загора, но разликите с лидера са много големи.

Източник: Дневник