50 години град ЗЕМЕН: Седмица на културата, изкуството и незабравими моменти

Земен отбеляза златния си юбилей с пищни празненства и благословия от патриарха

Преди броени дни Земен отбеляза грандиозно 50-годишнината от обявяването си за град. По този повод от екипа на кмета Михаил Златанов бяха подготвили впечатляваща и богата на събития едноседмична програма. Хиляди земенчани и гости на града се включиха в различните събития и се забавляваха на тържествата, като отбелязаха, че това са най-хубавите общински празници досега.

Организаторите бяха подготвили атрактивни и разнообразни мероприятие за малки и големи. Киноманите бяха зарадвани с безплатна прожекция на открито – гледаха емблематичния български филм с Тодор Колев “Господин за един ден”. За феновете на футбола бе организиран мини турнир в две възрастови групи, който се проведе под патронажа на кмета. Организаторите от Община Земен не пропуснаха да уважат и отличат видни земенчани, като ги удостоиха със званието “Почетен гражданин”. А за децата бе организирана творческа работилница и арт ателие на открито, за да нарисуват и пресъздадат своя град и любими места от общината. Междувременно се провеждаше и Лятната академия за спорт и превенция, която се радва на голям интерес от страна на подрастващите и ще продължи до началото на месец септември.

Местното читалище “Светлина – 1924” също отбеляза своя 100-годишен юбилей с тържествена и богата концерт-програма. Талантливите сестри на българската народна музика Ива и Велислава Костадинови зарадваха публиката с хубавите си песни. За земенчани имаше още една изненада – атрактивно огнено шоу.

Освен за читалищните самодейци, в едноседмичната програма за празника на града бе отделено специално място и за културните дейци и творци. Поетесата Виолета Механджийска представи своята първа стихосбирка “Теменуга”, като дари събраните средства за закупуване на любимите й розови храсти, за да бъде разкрасен родният й град. Открита бе и изложба живопис на младата и талантлива художничка Ани Петрова. Пет семейства от общината пък отбелязаха празнично своите Златни сватби. Кметът Златанов ги поздрави за юбилея и ги изненада с подаръци. По негова покана гост-изпълнител бе естрадният и оперен певец Ивайло Гюров. Като част от празничната програма на Земен бе представена и фото-документа на изложба под наслов “Земен в миналото”.

За първи път към празника на града, който се отбелязва на 10 август, имаше такъв огромен интерес. Хиляди изпълниха площада, за да присъстват на тържествения водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български Патриарх Даниил. По покана на кмета Златанов Негово Светейшество посети Земен за първи път и даде своята благословия на местните жители.

Кулминацията на празничната вечер на 10 август бе популярният сръбски певец Кеба и впечатляващата заря, която освети нощното небе над Земен. Младите таланти от дует “Аморе” също изпяха обичани български песни, а Майсторите на танца показаха своите уникални изпълнение пред публиката. Децата на Земен поздравиха своите съграждани с рецитал и прекрасен патриотичен танц с българското знаме.