УСПЯВАТЕ ЛИ ДА РАЗХЛАДИТЕ АПАРТАМЕНТА СИ ПРЕЗ ГОРЕЩИТЕ ДНИ? Климатиците могат да направят големи сметки, това са добри съвети

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Оптималните условия за живот и работа на човека изискват въздухът в затворените помещения да е с температура от 16 до 22 градуса по Целзий. Температури под 15 и над 22 градуса не са приятни за човешкия организъм, според Наръчника за енергийна ефективност в жилищни сгради и къщи.

Близо 40 процента от енергията в апартаментите и къщите се губи, защото вратите и прозорците не уплътняват , а също и поради лоша фасадна и покривна изолация.

Сеня Модли, интериорен дизайнер, каза, че освен необходимостта от приятна температура в къщата, трябва да се мисли и за разходите за отопление и охлаждане , които ще бъдат високи, ако няма топлоизолация.

Тя съветва да се смени дограмата и да се постави по-дебела изолация , която да гарантира, че апартаментът няма да прегрява през лятото и да не се охлажда прекалено през зимата.

Освен на фасадата е необходимо да се постави изолация на пода и покрива .

– Най-добрият вид топлоизолация е минералната вата и стиропорът – допълва Модли.

Местоположението на апартамента, както и етажът, на който се намира, могат да повлияят на температурата.

Той обяснява, че температурите през лятото са по-приятни в апартаменти, ориентирани на югозапад или югоизток .

Например, когато апартаментът е със западно изложение, слънцето през лятото е твърде силно през целия следобед – казва тя.

В идеални условия апартаментът трябва да е ориентиран от двете страни на света и да е на пода „по средата“ , казва Модли.

Как да направите апартамента си по-комфортен през лятото

Тъй като идеалните условия в повечето случаи са недостижими за повечето, ето няколко съвета как да оцелеете в следващите горещи дни:

Затворете вратите и прозорците

Ще се изненадате колко повече и по-бързо се затопля апартаментът, ако прозорците и вратите са отворени. Трябва да ги държите затворени и можете да затъмните прозорците.

Домът като „тъмна пещера“

Навийте кърпите и ги поставете близо до дъното на вратата, за да предотвратите навлизането на топлина. Можете да приложите същото към прозорците.

Вентилатор

Този стар трик датира от много отдавна, когато климатици не е имало. Срещу купата с кубчета лед поставете вентилатор, който ще разпръсква по-студения въздух из стаята.

Спете върху памучни чаршафи

Най-приятно е да спите и да си почивате на спално бельо от естествен материал, памук.

Таванни вентилатори

Ако не разполагате с охлаждащо устройство, едно от решенията е да поставите вентилатор на тавана. Така въздухът постоянно се движи, така че в стаята ще бъде по-приятно.

Отворете прозорците стратегически

Станете по-рано и отворете прозорците, за да влезе свеж сутрешен въздух в къщата. След това ги затворете през деня, за да не навлиза топлина в стаите. Поставете влажни чаршафи върху отворените прозорци или балконски врати и ги намокрете веднага щом изсъхнат.

Охладете спалното бельо и пижамата в хладилника

Може да звучи налудничаво, но този трик ще ви помогне да заспите по-лесно, когато стаята е много топла. Същото важи и за възглавницата, ако можете да я поставите в хладилника. Освен това намокрете чаршаф или кърпа със студена вода няколко часа преди лягане, след което се покрийте, когато са наполовина сухи.