Перник отбеляза Деня на Независимостта пред паметника на Кракра Пернишки

Перник отбеляза 115-та годишнина от обявяването на независимостта на България. На този ден през 1908 г. България обявена за независимо царство. Постига се една историческа мечта – народът ни да живее в свободна и независима държава.

Пред паметника на Кракра Пернишки, под съпровода на патриотични мелодии, изпълнявани от духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов, се събраха десетки перничани.

Венци и цветя бяха положени от кмета на община Перник Станислав Владимиров, областния управител Людмил Веселинов, председателя на Общинския съвет Денислав Захариев, общински съветници, политически партии и граждански организации.

С акта за независимостта е защитено националното ни достойнство. 22 септември е символ на гордост, нагледен урок за политическо мъжество на държавници, които с воля и мъдрост защитиха българския интерес. И това бе дело изцяло на български политици, на истински политици“, заяви кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той добави, че днес, 115 години по-късно наш дълг е да постигаме резултати, с които да се гордеят потомците. „Лична кауза на всеки от нас е да бъдем достойни граждани на своята Родина, както онези доблестни държавници преди 115 години, които имаха политическата смелост и личната жертвоготовност да отстоят българския национален интерес и силата сами да определят пътя на България. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“, завърши Владимиров.

Областният управител Людмил Веселинов заяви в словото си, че датата 22 септември ни напомня за уникалната история на България, за борбата, саможертвата, упоритостта и дългогодишните усилия на нашите предци. „На този важен ден ние се събираме, за да отбележим не само историческите събития, които формират нацията ни, но и за да изразим нашата солидарност и подкрепа към всички, които търпят бурните времена на днешния свят“, каза още Веселинов. Той добави ,че нашата история ни учи, че свободата и независимостта се налага да бъдат отвоювани, защитавани и подкрепяни винаги, когато те са застрашени. „Бъдете активни участници в обществото и предани към България! Нека продължим да се развиваме като нация, която пази историята си и е отворена към света“, призова областният управител.


„Дълбоко свързан с храбростта и себеотрицанието на нашите предци 22 септември продължава да ни вдъхновява и да ни напомня за единството и свободата която нашия народ извоюва“, каза председателят на общинския съвет Денислав Захариев. Той добави, че тази дата е невидимата нишка свързваща настоящето със миналото, придаваща сила и увереност в бъдещето ни. „Днес с почит и благодарност нека отбележим този празник и утвърдим обещанието си да се борим за светло бъдеще, достойно за нашите предци“, каза още Захариев.


По случай празника танцьорите, певиците и музикантите от АНПТ „Граовска младост“ поздравиха перничани пред паметника на Кракра Пернишки.