Ще спечели ли или ще загуби завод Стомана в Перник от войната с Украйна?

Няма спор – завод Стомана Индъстри е най-големият завод в Перник и източник за поминък на стотици пернишки семейства. Неговото производство обаче е също засегнато от военните действия, водещи се в Украйна и санкциите срещу Русия.

Ще загуби ли или ще спечели Стомана обаче?

Вестник „Сега“ публикува статия за това кой печели и кой губи от войната. В нея се споменава и пернишкия завод.

Много български предприятия са затрупани с поръчки от западни компании, твърдят от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Но допълват, че правителството трябва да увеличи компенсациите заради скъпия ток и да удължи тяхното получаване – до трайното успокояване на енергийните цени (не е ясно колко дълго може да издържи бюджетът в такъв „подкрепящ“ режим). Българското машиностроене, което работи основно за износ, е в особено положение – валят заявки от чужбина, но към непредвидимите цени на тока и на металите се добави още един огромен проблем – Украйна е водещ производител на стомана и голяма част от стоманените изделия за машиностроителните компании в България – ламарина и заготовки, идват оттам. Военните действия затрудняват превоза и сега доставчиците търсят метали другаде. Но алтернативите са далече (например Индия) и вносът се оскъпява много. Войната в Украйна и последвалите санкции срещу Русия предизвикаха рязко поскъпване на металите на международните борси.

Пряко засегнат от това е строителният бизнес – цената на арматурното желязо през последните три месеца е скочила двойно. В България арматурно желязо произвеждат „Стомана Индъстри“ в Перник и „Промет“ край Бургас. „Промет“ ползва основно украинска стомана, самото предприятие е част от украински холдинг. В момента предприятието работи нормално, има заготовки. Дори ако се наложи то да спре, „Стомана индъстри“ може да произвежда достатъчно, за да задоволи вътрешния пазар. Но и цените ще са по-високи. Поскъпва и евтиното арматурно желязо, което внасяме от Македония и Турция“.

Пълният текст на статията и подробности можете да прочетете в СЕГА