Бомбастично интервю на ZaPernik.com с лидера на партия „АБВ“ Румен Петков за предстоящите избори

– Г-н Петков, има ли АБВ вече готовност и организация за предстоящите парламентарни избори? Ясно ли е вече кой ще води листата на АВБ в Перник и имате ли първоначална прогноза за изборния резултат в нашия регион?

-АБВ е готова за изборите.  Днес подадохме документи за регистрация в ЦИК.  Ще участаме самостоятелно в тези избори. В пернишки район наш водач е Петър Първанов –  човек с много опит,  доказал се в сектора, добре познат на перничани,  който заслужава доверие.

Основното послание на АБВ на тези избори е: Подкрепете ни да върнем нормалността! Нормалният начин на живот, нормалните човешки взаимоотношения. Ще разчитаме на хората, които искат да излезем от това насаждане на страх. Правителството в момента е по-опасно за гражданите от Covid.

Ние предложихме широко ляво обединение. Не беше разбрано. Излизаме със самочуствие в Перник. Ние първи предупредихме още миналата година за предстоящата криза.  Сезирахме иституциите и за престъпното нехайство на Нено Димов. Знаете какво се случи после – водната криза в Перник. Предупредихме и за огромния грабеж, който реализира Борисов на гърба на перничани с опъване на водопроводи от София и къде ли не, издънките по водопроводите, които станаха в последствие и всичко това при положение, че решението беше по-просто. Реализира се водопровод, който и сега не работи като хората . Ние от АБВ сме били откровени с перничани, нищо не сме спестили и вяраваме, че ще получим подкрепата им.

– Скоро имахте среща с новия кмет на Перник – Станислав Владимиров. Какво си казахте на нея?

– Този мандат е много труден за всички кметове. По същество има много проблеми натрупвани в годините. Като започнем с един тегав въпрос –  такса смет. Той не е данък, а е такса. Ако не се пипне, въпросът със сметосъбирането е нерешим.

– В БСП са се изпокарали защото Корнелия Нинова и пернишкия кмет са във война . Листата на БСП е спусната от София. Очаквате ли това да налее електорат в канчето на АБВ ?

– АБВ се бори за доверието на хората, а не за преливане на гласове. Стремежът ни е да се върнем в нормалноста и този стремеж сме го показали с лицата и гръбнака си. Не сме спестявали нищо и на Борисов.

Относно това защо БСП реши да прати човек от София да представлява Перник, не мога да коментирам . БСП е със солидни традици и доста представителни кадри в пернишкия регион, познати на перничани. И когато пращаш гастрольори, това би било доста обидно за местните лица. Не зная защо от БСП така са решили.

– Вие сте политик с голям опит. Може ли за финал да направите моментна снимка на лявото в България, според Вас. И какви перспективи виждате между БСП и останалите леви партии?

– БСП трябва да се раздели с чувството си за самодостатъчност. Това не е полезно за левицата. Бих изпратил писмо до ръководството на БСП и Корнелия Нинова, заявих, че не съм кандидат за нищо. От АБВ сме разбрали, че БСП се нуждае от радикална промяна. Един политически формат не същестува заради формата си и заради определения си лидер. Ние сме показали, че за нас важни са за решаване проблемите на общиството, а не личните. И аз,  и господин Първанов.  Ако искаме обществото да види перспективата, трябва да дадем заявка за това. БСП не прие това предложение на АБВ и може би е за добре, че ние се явяваме сами.  Така можем да покажем, че имаме достатъчно кадърни и можещи хора в партията.

Шест от водачите ни са на младежка възраст, завърнали се от чужбина и пожелали да търсят реализацията си тук, в България. Напоследък малко изхабихме понятието „патриотизъм“, но аз се развам на тези родолюбци, които са избрали да работят за родината си.

– Как виждате следващото управление на България . Отново ГЕРБ на власт , всички срещу ГЕРБ и каква , според Вас е ролята на Слави Трифонов в тези избори и следващия парламент?

-Вече казах, не искам да влизам в гадания и да коментирам. Достатъчно дълго съм в политиката, но може би има други хора, които биха отговорили на тези въпроси и направили по-добър анализ. /ZaPernik.com