Безпътица по Пернишки

светофар драгичево рударци път ремонт

Пътуващите по направлението Владая – Перник ще продължат да карат по старото неремонтирано пътно платно осеяно с опасни дупки, без маркировка, а на места и с липсващи разделителни конуси.

Обещанието на 15 октомври да бъде пуснато движението по новото ремонтирано платно и да започне изкърпването на старото, което беше поето на среща при премиера Стефан Янев не се изпълнява, сигнализираха граждани пред Mediapool пътуващи през Владая.

Какво беше свършено?

Срещата с премиера Стефан Янев беше проведена след настояване на кмета на Перник Станислав Владимиров (БСП) и Мая Манолова от „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ на 1 октомври. На нея бяха и кметовете на селата Рударци, Кладница и Драгичево, които са потърпевши от продължаващото трети месец безхаберие, по думите на Владимиров, на един от най-натоварените пътища у нас, по който дневно минават около 30 000 автомобила.

Веднага след срещата при премиера, АПИ е възложила със задание на консорциум „Битулайт 2018“, който има 5-годишен договор за поддържане на маркировката на Югозападния регион, да направи маркировка на участъка. Фирмата моментално се зае със задачата и още в събота – 2 октомври, маркировката на участъка от 3.4 км беше поставена.

Поставянето на хоризонталната маркировка струва около 50 000 лв. по думите на инж. Денчев.

На практика от 4 октомври нямаше никаква пречка движението да бъде преместено от неремонтираното платно на ремонтираното и да започне изкърпването му. От средата на май месец няма поставени мантинели между двете платна.

Но в МРРБ очевидно не мислят за пътната безопасност и на въпрос на Mediapool защо не се пусне движението, след като вече има поставена маркировка, отговориха, че докато не се поставят мантинелите и пътните знаци движението ще е двупосочно в платното за Перник (неремонтираното – бел.ред.).

Посочено беше още, че „Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) търси законови възможности в най-кратък срок да възложи дейностите за поставяне на мантинелите, тъй като са над разрешените по договора за доставка и монтаж на ограничителни системи по републиканските пътища в Югозападен район, включващ областите Благоевград, Перник, Кюстендил и София“.

Проверка на Mediapool в профила на купувача на АПИ показва, че на 6 октомври е публикувана покана до една определена фирма, която участва в същия консорциум, чийто договор арх. Комитова обявява за нередовен, тъй като многократно е надвишена стойността му.

С днешна дата – 15 октомври, за две седмици това е работата, която е успяло да свърши МРРБ и АПИ по поетия ангажимент.

Кой ще постави ограничителните системи за 1 млн. лв.?

В полунощ на 15 октомври изтича крайният срок за представяне на оферта от единствения поканен кандидат в процедурата – „КМВ системи за пътна сигурност“ ООД, показват публикуваните документи.

Пернишката фирма е част от обединението ДЗЗД „Пътна безопасност Югозапад“, в което водещ партньор е софийското дружество „Ел Те Ай“ АД. Те имат 5-годишен договор за мантинели за Югозападния регион, по който според МРРБ нямат право да възлагат. По тази причина са изпратили поканата към единия от участниците в обединението.

Публикуваните документи на сайта на АПИ показват, че прогнозната стойност за поставянето на ограничителни системи е до 990 000 лв. с ДДС. Два месеца по-рано прогнозната стойност беше 600 000 лв. От МРРБ и АПИ така и необясниха каква е причината за оскъпяването. Твърде вероятно е това да се дължи на тройното поскъпване на цената на желязото и енергоносителите.

Така нерешаването на проблема с пътя през Владая вече струва допълнително на данъкоплатците около 400 000 лв., които на всичкото отгоре продължават да бъдат принуждавани да стоят с часове в задръствания.

Дали „КМВ системи за пътна сигурност“ ООД ще се съгласи да сложи мантинелите на тази цена ще стане ясно в понеделник – 18 октомври, когато предстои отварянето на офертата й.

В случай, че фирмата се съгласи, тя ще трябва да постави ограничителните системи в срок от 1 месец.

Това означава, че евентуално през втората половина на ноември, т.е. повече от месец след дадения срок, ще бъде пуснато движението по ремонтирания път.

Засега няма възлагане за изкърпване на неремонтираното платно

Кога ще бъде изкърпено неремонтираното платно към момента няма яснота. АПИ не са казали и на кого ще го възложат.

Засега няма възлагане на пътноподдържащата фирма за област Перник – „Пътища Перник“ ДЗЗД, да направи това. В обединението влизат пернишките фирми „Лиел констракшън“ и „Регионални пътни мрежи“. Те имат 5 годишен договор , подписан на 1 февруари 2020 г. за 14.5 млн. лв. Към края на юли 2021 г. по него им е разплатено над 10.4 млн. лв., като фирмата има изпълнена, но неразплатена работа за още 5.5 млн. лв., с което ще бъде надхвърлена прогнозната стойност на договора.

Сагата с ремонта на пътя през Владая се точи от месец май. Ремонтът на пътното платно в посока София започна ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност – на 11 май и приключи през втората половина на юли. Оттогава до 2 октомври пътят беше без маркировка, поради липса на възлагане от страна на АПИ.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на: