Кметът на Перник: Ще се съберем 100 мъже по пернишки и ще преместим измервателната станция за въздух, ако държавата не го направи

Станислав Владимиров - Станката плакат

Последно време запрашаемостта на Перник е водеща тема в града. Националните телевизии предават на живо от Перник. Кметът на Перник Станислав Владимиров каза пред zaPernik.com, че е подал сигнал в РИОСВ за мръсния въздух и днес тече проверка.

Каква проверка тече г-н Владимиров в момента в Перник по повод мръсния въздух?

Пуснал съм сигнал във връзка със запрашваемостта над Перник, която и днес се вижда в града. Сигналите са подадени до РИОСВ. ОТ няколко дни от сградата на ТЕЦ-а и шламохранилището излиза прах. Получихме десетки сигнали в Община Перник.

В момента текат проверки на шламохранилището и ТЕЦ-а в Перник. Нека да изчакаме да видим резултатите от тези проверки. Ако не видим никакви промени и предприети действия, ТЕЦ-а да не изпуска прах, която е видима за всички нас, ще пусна сигнал до прокуратурата.

От бездействието на държавните институции и Топлофикация, няма как да дишаме този прах, включително аз и моето семейство.

Водите ли разговори с ръководството на ТЕЦ-а?

Община Перник няма никакви контролни функции върху „Топлфикация“. Тя се контролира от държавата. Но разбрах, че ръководството на ТЕЦ-а иска среща с мен, но аз ги предупредих да не идват напразно. Да се подготвят с конкретни мерки и срокове, с които да ме запознаят, във връзка с разрешаването на големия еко проблем в Перник. Не искам да слушам общи приказки, които се приказват от години. Виждаме какъв е техния резултат.

Другият проблем в Перник е, че измервателната станция за въздуха измерва кристално чист въздух в Перник е не хваща замърсяването в града. Вие поискахте да бъде преместена на друго, по-ефективно място, но това случи ли се?

Помните, че аз официално поисках клетката за измерване на въздуха в Перник, да бъде преместена до сградата на Индустриалната зона, където са големите предприятия на Перник и получаваме най-често сигналите за замърсяване. Това не се случи.

В момента, измервателната станция на държавата е сгушена между дърветата почти в парка на Перник и предава на Европа едни прекрасни данни. Ако искат от Министерството на околната среда и водите, най-добре да я преместят в село Боснек и тогава резултатите ще бъдат още по-добри, но каква е ползата от такава измервателна станция? На моите усилия да се премести измервателната станция за въздух в Перник, държавата не реагира. Надявам се сега това да се случи. Защото накрая на хората ще им писне, ще се съберем 100 мъже и ще преместим измервателната станция по пернишки.

Много важно е тази станция да измерва реално запрашаемостта в Перник, за да вижда цяла Европа какво се случва тук и да се вземат в Перник. Сега за хората в София и Брюксел, тук всичко е чисто, а то не е.

Коментари

коментара