Няма нищо по смразяващо да ти се обадят от МВР с думите: Съболезнования за вашия син

От вчера цял град се тресе от поредната трагедия в Перник. Както ZaPernik.com пръв съобщи, 20-годишен младеж, шофьор на БМВ се вряза в автобус при разклона за кв. Тева на винпром. И загуби живота си. По този повод покъртително послание в социалната мрежа направи Светлозара Велчева, която познава родителите на загиналото момче. Дълго, но пълно с много истини послание, което си струва да се прочете – както от родители, така и от деца. 

Публикуваме го без редакторска намеса:

„Може би голяма част от вас вчера са прочели за трагичният инцидент, в който загина 20 годишно момче. Изказах днес лично, а сега и тук публично съболезнования към родителите на момчето, които познавам от години. Не искам да взимам страна по случая, защото станалото е НЕПОПРАВИМО. В такива ситуации думите „ако“, „ако“, „ако“, „ако“ не помагат. Ако бяхме направили това, ако бяхме му говорили онова, ако бяхме му купили еди си каква кола… Няма вече АКО. Няма по тежко нещо от това родител да се самообвинява за смъртта на своето дете.
За огромно наше съжаление, това няма да е първият или последен случай на погубен човешки живот по този недопустим начин.

Затова скъпи съграждани, родители, дядовци, чичовци, сестри, братя, бъдете отговорни ПРИЖИВЕ към своите деца, внуци, племенници и братя. Обяснете им, покажете им, докажете им, че заблудата, в която са се вкарали, след като са взели книжка, няма да ги направи по значими, по-харесвани и по-тарикати.
Те няма да ви разберат нито от първия, нито от десетия път. Обяснете им го, докажете им го, набивайте им го в главите всеки ден. Това не е като с пушенето – щом са решили да пушат цигари, нека си пушат. Тук проблемите с комплексите водят до непоправими последствия, умират хора. БЕЗВЪЗВРАТНО УМИРАТ, скъпи майки, баби, лели, бащи и дядовци. НЯМА НИЩО ПО СМРАЗЯВАЩО ОТ ТОВА ДА ТИ СЕ ОБАДЯТ ОТ ПОЛИЦИЯТА С ДУМИТЕ – „ДОБЪР ВЕЧЕР НИКОЛОВА, НАШИТЕ СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ, СЛУЧИЛ СЕ Е ИНЦИДЕНТ С ВАШИЯ СИН„.Вашите деца живеят в отровена среда на комплекси, в която ако нямаш модифициран автомобил, който пуши и боботи не се вписваш. Среда, в която ако не участваш в нощните гонки, значи си страхливец и бъзльо. Среда в която, ако не настъпваш газта до дупка по кръстовищата, не можеш да впечатлиш момичетата.

Отведете ги на паркинга на МВР, където се складират катастрофиралите автомобили със смъртни случаи, отведете ги в моргата, ПОКАЖЕТЕ ИМ и им ДОКАЖЕТЕ как комплексите убиват!!! Убиват тях, убиват техните приятели, убиват техните родители.

И не се самозалъгвайте, че вашите деца не са такива или, че на тях не може да им се случи. Стотици перничани в това число тийнейджъри и възрастни знаят и членуват във Вайбър групите за организиране на гонки из града. Полицията знае къде се събират и след това къде се организират гонките. Има адреналин, чувствате се като в холивудски филм, дали сте стотици и хиляди левове за да си модифицирате автомобилите, но какво от това, като пътните условия не го позволяват и само една буца кал на пътя или дупка може да ви изкара от пътя и да ви убие. Няма и да разберете, но за вас ще скърбят стотици хора.

Сигурна съм, че след този пост ще завалят реакции от смеещи се емотиконки и подигравателни коментари, от всички шофьори, които ще се припознаят. Те няма да ме ядосат, няма и да ме провокират. Те ще покажат обаче, количеството на онези младежи и девойки, които с действията си убиват и се самоубиват по пътищата. Зная, че сте сигурни в шофьорските ви умения, но нямате никаква гаранция какво може да се случи от независещи от вас обстоятелства при тези гонки. Има ли мили деца по глупав и безумен начин от този да умреш смачкан между ламарини??? Преди да сте почнали с хейтърските коментари, отговорете има ли по тъп начин да си приключиш живота? Газ, газ, газ, завъртане, силен тътен, болки по цялото тяло притиснато от ламарините и смърт. И за какво??? Заради това, че си показал, че можеш да караш със 170 по вътрешната в Перник?!?! Това ли е най-значимото нещо с което ще приключи живота ви??? Това не е геройство. Това не е и интересно. Почти всеки автомобил вече може да вдигне 200. Пътят е широк, без завои, всеки може да настъпи педала на газта до край . Направи го и Викторио, който за винаги ще си остане на 20. Не си мислете, че докато пиша тези редове не плача. Да познаваш едно младо, усмихнато и симпатично момче от бебе и да му видиш снимката на некролг смачква и най-силната психика. Яд ме е като родител, яд ме е като съседка, яд ме е като гражданин, яд ме е като майка!

Проблемът с избиването на комплекси по улиците е толкова прост и същевременно толкова нерешим, защото ние като общество сме абсолютно незаинтересовани за всичко случващо се около нас. Страхуваме се да направим забележка на съседното дете или на родители му, да не ни намразят, да не ни помислят за луди, знаейки, че поведението му на пътя застрашава неговият живот и живота на другите. Наистина много родители и не подозират каква агресия се крие в шофирането на своите деца. Когато разберат, нещата са НЕПОПРАВИМИ. Разберете, че една СМЪРТ не може да се върне назад. Не може да се върне с пари, с връзки в полицията, с връзки в болницата.

Нека смъртта на Викторио бъде повод да направим първата крачка към промяната. А именно да говорим за този огромен проблем с нашите деца. Да ги приемам като възрастни и да им обясним, че просто няма смисъл.НЯМА! Има вече редица курсове и школи за екстремно шофиране, ударете им едно финансово рамо да се запишат там и да проумеят, че са живели в заблуда за шофьорските си умения. Всеки може да си купи книжката за 50лв, всеки може да си купи кола за 5 000, всеки може да я модифицира и да и вдигне мощността. Стигнахме до критично ниво на тези ВСЕКИ, ВСЕКИ, ВСЕКИ. Всеки почна да го прави и ни предстоят още трагедии.

Нека екипът по пътна безопасност на кмета Станислав Владимиров да вкара Перник в новините този път по хубав повод. Община Перник започнете с кампании при абитуриентите, започнете с кампании при по-малките. Организирайте събития по пътна безопасност с реални автомобилни тестове, за да им покажете, че нищо от това, което правят по улиците няма никакъв смисъл. Посредствено е, глупаво е, излага ги и като шофьори, защото всеки можа де дава газ. РАБОТЕТЕ С КАТ. Вкарайте КАТ пътна полиция в училищата!!!! Вместо само да ги псуват по групите, запознайте катаджиите с тези младежи. Всеки от тях има лична колекция от снимки на телефона си на катастрофи в Перник. Покажете им телата на техните набори, намерили смъртта между ламарини и кал. ЗАПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ ДА МУ СЕ НЕВИДИ, ТОВА СА НАШИТЕ ДЕЦА!!!!!!

Пускам накрая този показателен клип на наше момче, перничанче, за да покажа манталитета на хората, за които говоря.

Разберете – не правите нищо ново, нищо забавно, нищо специално, нищо което да ви направи различни. Вече всеки трети е като вас и вие сте в морето от посредственост. Излезте от тази среда и останете живи!!!“

Коментари

коментара