Кметът на Перник отряза фирма „Екома“ ЕООД, която искаше да унищожава опасни отпадъци на територията на бившия завод „Токоизправители“

При голям обществен интерес премина срещата, организирана от кмета на общината по повод инвестиционните проекти за обработка на токсични отпадъци на територията на град Перник. 

Инвестиционното намерение на фирма „Екома“ ЕООД с управител Атанас Калев е да внедри технология за обезвреждане на отпадни химични вещества на територията на бившия завод за токоизправители, който се намира в непосредствена близост до жилищни сгради. 

„Поисках срещата с управителя на „Екома“ ЕООД да бъде публична, за да може всеки един гражданин, който желае да зададе въпроси за намеренията, които фирмата има. Срещи като тази трябва да бъдат организирани първо от фирмите, които искат да инвестират в Перник. Колкото повече се дава гласност на дадено производство и рисковете, които носи то толкова по-малко притеснения ще има в обществото“.

Това каза кметът на община Перник Станислав Владимиров по време на срещата във връзка с инвестиционно предложение на фирмата за унищожаване на опасни отпадъци на територията на бившия завод „Токоизправители“.

На срещата присъстваха десетки граждани, ръководството на община Перник, председателят на Общински съвет -Перник Димитър Колев, общински съветници, кметовете на кварталите „Изток “ и „Църква“, както и представители на различни граждански организации.

„Не можахте да убедите мен и съгражданите ми, че инвестицията, която предлагате, гарантира здравето на перничани. Не успяхте да ме убедите, че това е мястото за вашата дейност. Няма да подкрепя никаква инвестиция, никаква дейност, която застрашава сигурността и здравето на хората във всички населени места от общината“, категоричен бе Владимиров.

Кметът коментира, че и след тази среща въпросите са повече от отговорите и обясни, че ще съдейства питанията на перничани да бъдат отнесени до РИОСВ и МОСВ.

„За съжаление в последните години Перник не се развива икономически така както всички желаем. Ръководството на общината ще създаде условия този тренд да се обърне и Перник да започне да се развива икономически, но не с производства, които носят риск за нашия град . Перник има възможност да развива далеч по-екологична икономика и ще работим в тази посока“, каза още градоначалникът.

Коментари

коментара