Има ли тежки метали във водите на река „Струма“? Пробите се разминават драстично

Съмнение за наличие на тежки метали във водите на река Струма и язовир „Пчелина“ тревожат перничани. За това сигнализираха от Централната рибоопазваща организация в Перник.

Два месеца след като тонове мъртва риба изплува от язовира, се оказа, че анализите на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, и тези на Централната робоопазваща организация, се разминават драстично.

По поръчка на Централната рибоопазваща организация в Перник са направени две изследвания на водата в яз. „Пчелина“ – от лаборатории в Казанлък и във Финландия. Te показват надвишения на нормите в доста химични елементи.

„Завишени  са абсолютно всички нива на тежки метали – цинк, олово, кадмий. И то в пъти над допустимите норми. Не е ясно обаче защо резултатите се разминават. Не можем и да кажем колко опасни са тези метали. Това е работа на лабораториите. Но трябва да покажем на обществото, че проблем има и е необходимо да бъдат взети съответните мерки“, коментира пред Bulgaria ON AIR Марио Антонов от Централната рибоопазваща организация.

По думите му замърсяване има всяка година. През месец май обаче то ударило своя пик.

„Нееднократно алармирахме компетентните институции. Писахме множество писма до РИОСВ-Перник, община Перник и други. Засега отговор нямаме. 15-дневният законов срок, в който трябваше да получим такъв, изтече. Готови сме да излезем на протест. И този път той няма да бъде мирен, ще блокираме главен път Е-79“, отсече Антонов./dnes.bg

Перничани, които са активни по темата с язовир „Пчелина“ и перничани, възмутени от водната криза в Перник се съединяват на общ протест в Перник – повече прочетете тук.

Коментари

коментара