Ще може ли да пълним вода от чешмите в Рударци при новите правила заради коронавируса?

Въвеждането на новите мерки за намаляване разпространението на заразата от COVID-19 и забраната да напускаме пределите на градовете си дойде в повече на перничани, които заляха пощата на zaPernik.com с въпроси. Хората се вълнуват от това ще могат ли да пътуват между селата, за да си наточат вода. Как ще се пътува между областнтите градове Перник и Брезник и има ли гаранция, че водата от новия водопровод ще става за пиене.  

От пресцентъра на областна администрация Перник съобщиха за ZaPernik.com, че целта на тази заповед е максимално да се ограничи движението на хората, за да бъде спряно до минимум разпространението на заразата.

Ще може ли да се пътува между градовете Перник и Брезник?

Въпреки това при неотложни пътувания ще бъде възможно те да се осъществят. Например, ако някой от Брезник работи в Перник ще може да пътува между двата града.

Възможно ли ще е пътуването между пернишките села и ще може ли да си точим вода от Рударци? 

Да си наточим вода от село Рударци също ще бъде възможно стига хората да пътуват най-много двама човека в кола и да не се струпват на едно място да пазят дистанция един от друг.

От Област Перник обаче призовават да се сведат до минимум належащите излизания, а при необходимост хората да се запасяват с вода от близките магазини.

Има ли гаранция, че водата от новия водопровод става за пиене? 

Относоно качеството на водата, в момента се прави промивка и дезинфекция на цялата система на новия водопровод  и резервоара.  След 72 -часово тестове ще се вземат проби за качеството на водата и ако всичко е наред, перничани спокойно могат да ползват водата за питейни нужди. Софиянци също пият тази вода.