Ексклузивно! Пускат водата за Перник в 12:00ч. на обяд от утре

Водопроводът от с. Мало Бучино до гр. Перник вече е готов. В момента се прави изпитване на трасето, след това ще се извърши дезинфекция и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Това позволява водният режим поетапно да бъде облекчен, съобщават от Вик Перник.

От утре ще започне водоподаване от 12:00 до 22:00 часа, а когато водата по новия водопровод бъде пусната, режимът ще бъде от 6:00 до 22:00 часа.

От дружеството обясниха и защо се стигна до това някои квартали по високите части на града да страдат от недостиг на вода през последните дни.

„През последните дни отново постъпи залпово замътяване в язовира и работата на пречиствателната станция е силно затруднена. При нормални стойности на замътяване от 7-8 FNU сега постъпват около 40-50 FNU. Това замътяване намалява пропускателната способност на филтрите и съответно намалява дебита на вода, който преминава през пречиствателната станция за града. Вследствие на този недостиг на вода, високите квартали остават без водоподаване дори и при досегашния режим. Населените места, до които не достигаше вода по график бяха: гр. Батановци, с. Черна гора, с. Богданов дол, с. Ярджиловци, с. Лесковец, квартал Ралица, квартал Калкас, с. Голямо Бучино, с. Люлин, някои части на квартал Изток“, съобщават от ръководството на ВиК Перник.