Извънредно заседание: Област Перник нащрек заради COVID – 19

Всички общини в област Перник ще спазят инструкциите и заповедта на Министерството на здравеопазването. Това обявиха тази вечер кметовете на населени места на извънредното заседание, свикано от областния управител инж. Емил Костадинов във връзка с обявеното извънредно положение в страната.

„Най-важното е да бъдем разумни, дисциплинирани и отговорни. Както за собственото си здраве, така и за близките ни. Нека превенцията и борбата с коронавируса бъдат наша обща кауза. Да не се поддаваме на паника, но и да не подценяваме ситуацията и да спазваме правилата и мерките“, призова областният управител инж. Костадинов всички участници в консултативния съвет за превенция и предотвратяване разпространението на вирус COVID – 19.

Заповедта на Министерството на здравеопазването включва преустановяване на посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Забранява се и провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни.
По думите на началникът на РУО – Перник Ваня Коконова учебните заведения в областта ще преминат към дистанционна форма на обучение. Мерките са предприети днес от Министерството на образованието.

„Полагаме максимални усилия да осигурим оптималното водоснабдяване на община Перник. Продължаваме да работим за по-бързото осигуряване на вода за перничани през деня и така да осигурим повече спокойствие в тази извънредна ситуация“, заяви Костадинов.Той допълни, че има уверението на управителя на ВиК, че перничани ще могат да минат на облекчен режим.

„Надявам се в най-кратки срокове, след въвеждането в експлоатация и на аварийния водопровод да осигурим една по-спокойна среда за всички ни. Вярвам, че обединени сме по-силни от всяка криза“, посочи инж. Костадинов.

Директорите на здравните заведения в областта уточниха още , че са преустановени детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приема и провеждането на планова оперативна дейност, както и свижданията.
Заради опасността от заразата ГКПП „Стрезимировци“ остава затворен със Сърбия.