Задържаха два камиона с части за пернишкия водопровод заради коронавирус

Обмислят облекчаване на водния режим в Перник заради грипната епидемия и опасността от коронавирус. В момента в града и околните села има вода по 7 часа на денонощие. За облекчаване на режима ще се разчита и на новия водопровод Мало Бучино-Перник, който трябва да е готов до няколко дни. Изчаква се и решение на МОСВ. 

Инж. Емил Костадинов, областен управител на Перник: Не може да кажем точно ден кога ще потече водата. Работи се постоянно. Имаме забавяне на границата с 2 камиона с части. Надяваме се днес да дойдат, след което трябва да бъдат монтирани. Трябва да бъде направена премивка на водопровода. След това имаме 72-часови проби. Надяваме се до края на седмицата да изпълним всички тези неща.

Надеждите са до неделя да приключат с пробите, но всичко зависи от това кога ще дойдат камионите с части, каза той.

От друга страна валежите затрудняват и строителните дейности.

Инж. Костадинов обясни забавянето в изграждането на водопровода.

Инж. Емил Костадинов: Тръбите идват от Испания. Минават през Гърция, Италия. Има коронавирус в момента. Има забавяне на границите, тъй като трябва да бъдат проверени и почистени камионите. Имаше и бежанска вълна по границите.

Ръководителят на проекта обясни какво е изпълнено за 25 дни, откакто са на строителната площадка. Излети са всички вертикали и нулевият цикъл от сервизното помещение е изпълнен. Монтирани са 4 работни помпи. Има и една резервна. Очакват се доставките на части и екипът има готовност да работи и през нощта.

В момента в яз. „Студена“ има над 6 млн. куб. м вода.