До края на февруари остава затворен пътят през Бучино заради строежа на водопровода, работи се денонощно

Пътят „Големо Бучино“ – Перник ще остане затворен до края на месец февруари, заради скоростното полагане на тръбите за новия водопровод между Перник и София, който ще докара вода на перничани. 

До края на строежа, обходният маршрут е от магистрала „Струма“ през селата Люлин и Дивотино.

Воднто съоръжение се строи със скорост от 375 метра на денонощие. За да бъде спазен срокът от 30 дни, оборотите на работа трябва да се вдигнат с поне още 86 м. на денонощие, стана ясно от вчерашната инспекция на премиера Бойко Борисов на мястото.

Четири екипа работят на обекта – 40 души и 7 багера, работе си денонощно. Един камион носи 107 метра тръби. Те се произвеждат в Испания и са много пластични, издържат на 26 атмосфери, обясни министър Емил Караниколов. Тръбите са с диаметри 16, 20 и 25.

Пропомвняме, че планът за спасение на Перник от сушата предвижда по новите тръби да потече вода 300 литра в секунда към града. Хващат се част от водите на язовир „Бели Искър“, минават през Рилския водопровод и стигат до Мало Бучино, където предстои да се изгради помпена станция и водопровод с дължина 13,5 км. Всичкот ова ще струва на държавата над 27 милиона лева. Строителните дейности се извършват от държавното дружество „Монтажи“, което е под шапката на Министреството на икономиката.