Да протестирам или не? Перник се разцепи на две заради водната криза

След „Суровата“ пред парламента перничани се изпокараха в социалните мрежи и се разделиха на две, видя ZaPernik.com. На жълтите павета група перничани и хора от Бобов дол поискаха затвор за виновните по водната криза и за горенето на отпадъци и оставка на правителството.

И докато протестиращите в София искаха вендета за всички, други перничани са скептични, че падането на правителството и последващата анархия в първите месеци ще помомогне по някакъв начин на кризата с водата в Перник.

В социалните мрежи потекоха и обвинения, че протестът за вода, както обикновено е опорочен и воден от политически подбуди в синхрон с вота на недоверие на Корнелия Нинова. Дори плъзнаха слухове, че протестиращите са платени, давало им се по 60 лева предватилено, а част от тях дори не отишли на площада, а тръгнали да обикалят моловете.

Други обаче са категорични, че „няма значение кой го прави протеста, важното е за какво“.

Анкета в ZaPerniк.com показва, че градът е разделен на две равни половини: 48 процента считат, че протестът ще помогне за решаването на водната криза, 58 процента пък смятат, че напротив, това ще попречи за решаването на безводието.

В същото време правителството задейства държавната машина за справяне с водните проблеми и изсипа милиони  в Перник. Търсиха се всякакви решения и варианти за докарване на вода в града, а надеждата ни е връзка с водопровода на София. Критиците обаче недоволсват, че нещата се бавят и още не е започнало копаенето за новия водопровод. Въпросителните са много, а времето тече, а с него и всяка капка вода от язовир „Студена“.

Междувременно в групата „Няма такава държава“ е обявено, че протестът продължава и днес, 27 януари пред МРРБ от 12:00ч. Информацията обаче не е потвърдена.

Снимка: бтв

Ето и част от коментарите на хората в социалната мрежа относно съботният протест:

Иван: „Половината хора са активисти на бсп, другата от бобов дол“

Милена: „Трябвало Бойко да подаде оставка! Защо? Сега ли е най- удачният момент? Нали ще се оправдае именно с тази оставка….тъъъкмо да оправи проблема с безводието и мръсният въздух ….ииии ние сме го свалили. Нека да си оправи бакиите, пък после да си троши главата“.

Павлина: „Хора, престанете с тия партии. Бях на протеста за това, че нямам вода, че постоянно ни обгазяват, затова,че искам децата ни да растат здрави. Това ли е Будният Перник…? Перничани, отворете си очите, събудете се, за какви партии и какви пари постоянно коментирате…? Всички сме на един хал“

Аргир: „Какъв протест, какви 5лв.?
И като се искат оставки язовира напълни ли се?
Няма подкрепа за БСП и това е.
Едно е да се търси изход от кризата с водата съвсем друго е някой да се опитва да яха нещастието на хората и да търси политически дивиденти.“