Прокуристът Камен Каменов: Целта е язовир „Студена“ да не достига мъртвия си обем

Първата задача за решаването на кризата с водата в Перник е да не се допоусне язовир „Студена“ да достигне до мъртвия си обем. Това каза прокуристът във ВиК Перник Камен Каменов на провелото се днес заседание на общински съвет в града.

Каменов, който е хидроинжинер и бивш управител на водоснабдителното дружество в Перник набеляза три мерки,  по които да се търси решение за справянето с кризата с цел да се предотврати това.

Неговите думи бяха от малкото градивни и конкретни предложения по време на състоялата се сесия, където общинските съветници предпочетоха да си премерят егото, вместо да изслушат експертите и да потърсят общо решение и с какво те биха могли да помогнат в тежката водна криза на перничани.

Камен Каменов съобщи като първо решение за справянето с водния режим да се изгради връзка от селата Чуйпетлово и Боснек. Там в момента има около 130-140 литра в секунда. Но на 500 метра от вливането тази вода се губи и потъва в карстови пещери.

„Предложихме го и се отпуснаха пари от правителството по личното настояване на премиера Бойко Борисов, до няколко дни ще започне полагането на тръби, които да преведат тези 140 литра след Боснек, на два километра след Боснек ще се влеят в река „Струма“ и оттам ще влязат в язовира“, каза Каменов и допълни, че единсвената причина поради която се е съгласил да застане на тази позиция и да помогне за решаването на кризата е било личното ангажиране на премиера с водния проблем на Перник.

Вторият канал, по който може да потече вода в язовира е владайския канал, и оттам да бъдат освободени 100 литра в секунда. „С тази вода ще станат 240 литра в секунда и тогава ние въобще няма да влезем в мъртвия обем, а това е първата ни цел“, каза Каменов.

Друг вариант населението да бъде подсигурено с вода е от язовир Осломе в село Ярджиловци. Оттам също са взети проби, които установили, че водата може да се подаде за питейни нужди. Идеята е водата да се пусне обратно по изградения вече водопровод към язовир „Студена“ в селото. Според Каменов оттам може да се върнат по него около 20-30 литра в секунда, с което ще бъдат захранени с вода град Батановци и селата около града. По този начин ще се икономиса вземането на вода от язовир „Студена“. Каменов допълни, че и това е обещано от правителството, стига Перник да го поиска и да подготви съответния проект.

Ако тези три мерки – Владая, Чуйпетлово и Ярджиловци не дадат резултат, тогава ще се премине на по-сериозния вариант – язовир Диканя…

Вариантът да бъде черпена водата от язовир Диканя все още не е изключен от аварийния план за справяне с режима на водата.

Както вече стана ясно, от язовир Диканя се направиха спешни проби и проучвания дали водата е годна за санитарни нужди. В него има вода 4,7 милиона кубика заедно с мъртвия обем. Първата проба на водата излезе, че има салмонела, втората проба не потвърди наличието на салмонела. Но дори и да има, микробиолози твърдят, че с обилно обеззаразяване, може да се ликвидира този проблем, каза Камен Каменов. Така че вариантът язовир Диканя още не е отпаднал. Той предвижда изграждане на петкилометров водопровод от 300 метра и включването му към съществуващия водопровод, по който беше подавано вода от язовир „Студена“ към Радомир.  По думите на Каменов по този водопровод с две помпени станции може да се напомпат около 200 литра в секунда.

Какво каза още Камен Каменов, можете да чуете и видите тук – от 29:29 мин.: