ДОБРОВОЛЦИ В АКЦИЯ ЗА ВОДА: Жители на пернишкия квартал „Църква“ и селата Кладница, Рударци и Драгичево почистват водосбор „Сива Грамада” във Витоша

Снимка БНР

Жители на пернишкия квартал „Църква“ и селата Кладница, Рударци и Драгичево ще почистват днес водосбор „Сива Грамада” във Витоша. Доброволческата акция е организирана от кметовете на четирите населени места съвместно с представители на ВиК, а целта е да се възстанови водосборът и да бъде включен във Витошкия водопровод.

Участниците в почистването се събират тази сутрин на площада в Кладница, откъдето ще се тръгне към водосбора. Подсигурени са инструменти и техника, но кирки и лопати допълнително няма да бъдат излишни. Ще се работи на надморска височина над 1500 метра, затова хората трябва да бъдат добре облечени и екипирани.

Кризата с водата в Перник се задълбочава. В сряда, когато ще влезе в сила и новият режим, при който водата ще се пуска и спира веднъж в денонощието по различно време в отделните части на Перник и населените места, се свиква Кризисният щаб. На заседанието кметът Станислав Владимиров покани и кметовете на населени места. В четвъртък ще заседава местният Общински съвет, а темата за водата е първа точка в дневния ред.

Кметът на Рударци Богдан Богданов заяви в предаването „Преди всички“, че около 16-20 човека ще се качат на височина над 1500 метра, над селата, за да почистят водохващането, което, по думите му, от години не се поддържа.

Той коментира, че за населените места, които не се снабдяват с вода от язовир „Студена“, въвеждането на режим е в знак на солидарност с подложените на строг воден режим в Перник, но има и хора, които са готови да протестират.

Богданов прогнозира, че е възможно и въвеждане на бедствено положение в Перник, заради кризата с водата.

Пред БНР Камелия Радева, която е част от хората, написали отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което се искат оставките на министрите на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството – Нено Димов и Петя Аврамова, както и на заместник регионалния министър Николай Нанков, заяви, че все още нямат отговор на изпратените въпроси и конкретни искания.

Според нея перничани могат да радикализират действията си, но са отговорни хора. „Ако администрациите продължават да са толкова неадекватни в действията си, разбира се, че и това ще се случи“, категорична бе тя.

По думите на Радева трябва да се въведе кризисен план за действие – със срокове, отговорници, координатори, ежедневен мониторинг, „нещо, което не се въведе от месец“. „Министрите бяха заети да гасят пожара в медиен план, но това не се случи, дори изявите им нагнетяват положението, защото са неадекватни“, каза тя и добави: „Институциите са длъжни да свършат работата, за която са определени“.

Тя заяви, че перничани ще си търсят правата докрай.

Интервю на Лора Търколева с Богдан Богданов и Камелия Радева можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР