Песента „Перник нема вода“ е протест на творец

Новият пернишки хит  на народната певица Ива Давидова влезе в ефира на Нова телевизия, видя ZaPernik.com. В най-пиковият час тази сутрин пернишката певица гостува в студиото на „Здравей, България“, за да разкаже  за раждането на новия си хит. 

„Тази песен я създадох след пет дни безводие в моя квартал Църква. Бяхме без капка вода. В най-голямото ми безсилие, в най-големия ми яд от всичко това, което се случва с мен и моите съграждани, потърсих спасение. Не мога да ви опиша ние перничани какво изпитваме в такъв момент, ядът е толкова огромен. Тогава се замислих как да се спася от това психично състояние, замислих се, че всъщност народът ни е оцелял, защото се е смял, защото е пял, песни са писали даже по време на война“, разказва Ива Давидова, която е и психолог по образование.

А дали самата Ива Давидова е очаквала песента й да се превърне в истински бум в социалната мрежа?

„Не съм очаквала такъв ефект. Това е хумористична песен, едно от по-несериозните ми неща, които съм писала и пяла“, споделя перничанката.

Тя споделя, че песента не е с цел комерсиалност, тя е написана съвсем набързо и това си личи по любителското клипче. Но в един момент става вълна не само в Перник. Дори от други континети са й се обаждали за нея – от Америка, от Австралия, от Индонезия.

Всеки ден звъня на ВиК и всеки ден те ми обясняваха, че водата е пусната. Но водата не стигаше до нас и ние съкварталци бяхме изключително изнервени„, разказва Ива пред Нова ТВ и добавя, че и към момента на тръгване към студиото не е имало вода.

Как Ива Давидова коментира реакциите към песентта й?

„На първо място искам да подчертая, че гилдията приема много добре песента. Аранжиментът го направи един много велик музикант Пламен Димитров, който е корифея на акордеона, той може да изсвири всичко. Много талантлив човек. Той като свири все едно огън гори. За това е и толкова успешна песента, защото е много добре направена, чисто музикантски.

Съседите ми се радват, всички, които ме обичат се радват. А интелигентните хора, интелектуалците, приеха също много добре тази песен, защото познават и разбират пернишкия, граовския хумор. Граовци винаги много сме се шегували сами със себе си“, каза още Давидова.

Водещите я попитаха дали ще проявят такова чувство за самоирония и ВиК и ще я поканят на техния новогодишен банкет.

„Не съм сигурна, че ще ме поканят – засмя се Давидова – но тази песен звучи вече от всяко заведение, затова със сигурнос ще я чуят поне няколко пъти„.

Според пернишката певица, безводието в Перник е човешка грешка и че причината не е сушата. „Непрекъснато си прехвърлят отговорността, а ние перничани бедстваме. В битов план е трагикомично, всички сме с бидони. Аз имам машина за вода, която редовно зареждам. От една страна за питейна вода, от друга да ми излиза и топла вода, когато се поливам…то е трагикомедия, наистина. Понякога чакам до 2-3 часа през ноща да дойде вода, за да мога да си спретна къщата, да пусна пералня. На много от гражданите от чешмите им тече кална вода. Човек се къпе на страх дали няма да му спре водата, ако въобще я има, коментира Давидова.

„Виждам, че настоящия кмет на Перник господин Станислав Владимиров прави всичко възможно, но то не зависи от него. Това трябва да се реши на държавно ниво. Мисля, че държавата трябва да ни помогне в този случай“, каза още Давидова и допълни:

„Тази песен е моят личен протест на артист. Не само моето спасение, чисто психически срещу гнева, който изпитвам, но и протестирам – по граовски –  срещу това, което се случва“. 

Ива Давидова е вече 16 години на сцена и се изявява с предимно патриотични народни песни. Но дори и самата тя не е предполагала, че един спонтанен музикален гняв ще я направи толкова популярна.

На въпрос има ли и други песни по действителен случай, които е писала, Ива Давидова отговори, че има, но са само по любов.