Римска вила от 4-ти век с мрамор, водопровод и баня излезе изпод земята на частен двор в село Кладница

Сгради от 4-ти век откриха археолози в частен имот в село Кладница. Римска вила с водопровд и баня, облицована някога в мрамор се появи от двора на кладнинчанина, който тръгнал да си строи къща и се натъкнал случайно на находката.

През 2018г. собственикът на имота решава да поразчисти и подравни терена си, тъй като е терасиран. Освен това мястото е било използвано за съхранение на нерегламентирани отпадъци. Собственикът е искал да си строи къща, но когато влиза багера да подравнява, се натъкват на зидове с хоросан и строителна керамика. Така се стига до идването на алхеолозите.

Освен, че подсигурява достъп до мястото на археолозите, собственикът и финансира проучването. Това е високо оценено от научните работници, тъй като изключително трудно и рядко се случва да бъде проучван частен терен.

Възрастни хора от селото признали на научните работници, че от мястото преди време са си вадили много камъни за построяването на къщите си.

Към момента проучвателната дейност е приключена в частта, където собственикът иска да строи. Другият участък от имота остава непроучен до момента и работата предстои да продължи. Необходимо е обаче допълнително финансиране. Археолозите са категорични, че находките са представетилни и ценни за страната, за това ще се търси финансиране и през Министерството на културата, въпреки, че парите, които се отпускат оттам не са достатъчни за проучване. Търсят се спонсори.

Първоначално археолозите се натъкнали на деструкции на сгради. Постепенно с отварянето на всички квадрати и намирането на керамични материали е установено, че това са основи на сгради от 1-ви до 4-ти и началото на 5-ти век. Разкрити са частично четири сгради, зидове, които влизат под прав ъгъл, но те излизат извън предвидената за проучване площ и това не е дало възможност да се проучи цялостна сграда.

„Най-интересни резултати ни даде сграда номер 1. В един момент от проучването се натъкнахме на една кирпичена замазка, която дава подово ниво. Това е един използван кирпич на друга сгарда, с която е подравнен терена, а на нея са поставили основите на друга къщата. Под основите имаше адски много строителен материал и битова керамика, което показва, че на този терен има по-ранно обитаване. И когато направихме срезове на кирпиченото ниво в сграда 1, ние попаднахме на опожаряван пласт и подово ниво от трамбована глина“, разказва пред ТВ Кракра Орлин Рачев от археологическия музей в Перник. Освен това е открито и голямо огнище с много части от керамични съдове.

Според специалистите находките от терена са много ценни и имат голяма научна стойност. Чрез тях се попълва археорогическата карта на България, вижда се къде има възникнали селища и това е един принос в историята на пернишко.

В новия участък археолозите очакват интересни находки. Според първоначалния оглед на терена най-вероятно се касае за доста представителна римска вила с водопровд и баня, намерени са много фрагменти от облицовачен мрамор.