Ултра модерен фотоапарат на НАСА засне скрито послание в картина на големия пернишки художник Димитър Делийски

Пернишкият художник Димитър Делийски оставил скрито послание в своя картина. За откритието разказа синът му Валентин Лазаров, който съвсем случайно наскоро успял да го види с очите си и да докаже уникалния талант на баща си.

Става въпрос за скрит код в цветовете на една от картините на Димитър Делийски. Подобни закодирани послания в картините са правили редица световноизвестни художници, включително и Микеланджело.  Но интригуващото в картината на пернишкия художник е, че той е боравил с цветоразделка, която фотоапарати „Канон“ са открили десетки години по-късно, споделя пред zaPernik.com синът на Димитър Делийски –  Валентин Лазаров.

Самата картина е направена по всяка вероятност през 1981г. и е от творбите, които приживе художникът е казал, че трябва да останат завинаги в семейството, разказва Лазаров. Картината е заснемана с нормален фотоапарат и на пръв поглед няма нищо обезпокоително на нея. Но ето какво се случва, след като тя е снета със свръхмодерен фотоапарат Канон EOS 5D Mark II,създаден по поръчка на НАСА за заснемане на космоса….!

Това е един и същи фрагмент от картина, на първата снимка е видимото за нормално зрящи снимано с фотоапарат „Канон 100“, а втората и третата снимка е снимана Канон EOS 5D Mark II.

Уникалният „подпис“ на Делийски не може по никъкъв начин да се види с просто око. Приживе художникът е задавал на сина си Валентин въпроса, дали вижда нещо, може би опитвайки се да го провокира и да му намекне за вграденото послание.

Откритието обаче е направено едва наскоро по време на юбилейната изложба по повод 80-годишнината на Димитър Делийски. По поръчка на Съюза на българските художници на изложбата пристига специален екип, който е фотографирал всички картини на пернишкия художник с най-модерния до момента фотоапарат, създаден специално за заснемане на дълбокия космос по поръчка на НАСА. Именно снимката от този фотоапарат показва скритото изображение в картината.

Цветоразделката е по-висока от човешкото око, казва Лазаров. Той е показвал картината и на известни български художници, но никой не е могъл да види онова, което „вижда“ модерният апарат на НАСА.

Лазаров казва, че на много хора е споделил за откритието си, но повечето се надсмивали над това, тъй като не забелязвали скрития подпис. Той обаче допуска, че е възможно да има хора с подобна чувствителност и да го забележат, за това и призовава чрез медиите, ако някой забележи да се свърже с него.
Относно невярващите Лазаров казва, че фактите са документирани и може лесно за бъдат доказани. А оригинала на снимката, заснета с апарата на НАСА се съхранява в СБХ.

Ако бъде призната гениалността на Димитър Делийски, синът му заяви, че ще прескочи бащината заръка и ще подари картината на националната галерия. По думите му тази картина може да бъде притежание единствано на националната галерия.

Какво е искал да каже Димитър Делийски с тайния си код?

Снимка: Интернет

„Мога само да гадая. Допускам обаче….баща ми имаше четирима внуци. Така стана, че само последният – четвъртия, който е роден точно 1981 г. го кръстихме на негово име – Димитър. Допускам, че баща ми е подписал тази картина, искайки да ни покаже класата на цветоразделката, класата на неговата гениалност“, споделя Валентин Лазаров. А може би е нарисувал картината в чест на внука си?

По думите на Валентин Лазаров крайно време е да оценим по достойнство гения на  пернишкия художник Делийски, който стои в учебниците по изобразително изкуство редом с Леонардо да Винчи и Пол Сезан.

Зелената картина на Делийски, която събра очите на Вълев и Светлин Русев

Още една изумителна картина на Димитър Делийски е събрала очите на ценителите на изкуството по време на изложба в кв. Изток в Перник. На откриването е присъствал и близкия приятел на художника проф. Васил Вълев, дългогодишен преподавател по живопис в Художествена академия. 

„Той застана пред тази картина, гледа я мното дълго и каза: Добре бе, Вальо, човек ли я е правил тая картина? Мина време, отново го срещнах и той пак ми вика: Абе, Вальо, не ми излиза от главата тази картина, как я е направил?… Снимам я, не мога да изкарам всичките цветове с нормалния апарат, не се получава. Окото и ръката на баща ми имат повече от нормалната светлочувствителност. Самият Светлин Русев, лека му пръст, той ни реди изложбата в „Райко Алксиев“ и остана прехласнат от много неща. Сподели с мен, каза, че Делийски е голям цар, особено на акварел и на зеления цвят. Неписано правило е, че този, който реди изложбата има право да си избере една картина. И когато дойде момента да избира, бяха останали големи и скъпи картини, а на тази, зелената, бях сложил „собственост“, защото баща ми ми каза да не излиза от дома ни. Светлин Русев от вратата се отправи пред тази картина. Но тъй като видя бележката, взе друга картина отново в зелено“, разказва Валентин Лазаров пред репортер на ТВ Кракра.