Най-възрастната перничанка Седевка Анева от известен пернишки род, отпразнува 100 години!

43
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Снимка: Стефан Кръстев

Една перничанка на 100 години!

Това е Седевка Иванова Анева, която навършва 100 години на 20 ноември 2018 г. Справка в ЕСГРАОН показва, че към днешна дата това е най-възрастната жителка на град Перник. За чудесната новина съобщи до ZaPernik.com нейният правнук Стефан Кръстев. 

Тази вечер в пернишко заведение близки на баба Седевка се събраха за да отпразнуват 1 век от рождението й.

Снимка: Стефан Кръстев

Баба Седевка преживява със земеделска пенсия, работила е в селското стопанство, произхожда от най-стария пернишки род Коджовите от Варош. Отличничка в училище, в 8 клас е спряна да го посещава за да гледа по-малките си братя и сестри. Баща й Иван е работил като писар в община Перник.

През 1937 година на 19 годишна възраст се омъжва за Владимир Деянов Анев, който е измежду организаторите на стачката на пернишките миньори на 7 септември 1944г. По време на цялата антифашистката съпротива двамата са били ятаци, като в къщата им на улица „Голо Бърдо” в кв. Калкас при тях са се укривали голяма част от радомирския партизански отряд и нелегалните в Перник.

Имат 3 деца – Борислав, Виолета и Зоя, като за жалост Борислав и Зоя не доживяват да видят майка си на 100 години.

Освен децата си баба Седевка има 6 внуци, 2 правнуци и един праправнук. Заобиколена от родственици и наследници тя отпразнува 100 годишнината си в един от пернишките ресторанти във вторник вечерта.

Снимка: Стефан Кръстев

Интересен факт е, че столетницата не пие лекарства за кръвно и се радва на добро здраве за възрастта си и тънка фигура – за последните 10 години е посетила личния си лекар едва 2 пъти.  С годините слухът й е отслабнал, но с изключение на това е сравнително самостоятелна и се движи сама из къщата и в двора. Не носи очила. Никога не се оплаква от нищо, хапва от всичко, като обича сладкото и дори пийва и по малко ракия. Дължи дълголетието си на постоянен труд и няма нито един ден болничен отпуск през дългия си живот.

Снимка: Стефан Кръстев
43
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?