Какво се случи на паркинга на Кауфланд снощи? Полицай записва лични данни в….тефтерче

Перничани, които по традиция вече се събират на паркинга на „Кауфланд“ разпространиха в интерент поредния клип, който отваря повод за нови дискусии и въпроси. 

Вчера, десетина човека се бяха събрали на паркинга на хипермаркета в кв. Изток. По думите им били охранявани от поне 5 патрулни коли, имало повече полиция, отколкото народ.

Както писахме вчера, на хората са проверявани документите и са им записвани лични данни….в тефтерче.

Това се вижда от клип, направен от протестираща, как полицейски служител записва в тефтерче даннита на момче. Жената се приближава до тях и пита:

Протестираща: „Извинете, имате ли право да записвате в тефтерче данните на хората?“

Полицай: „Да“. 

Протестираща: Аз доколкото съм се информирала може само на протокол или ако има евентуално нарушение, на акт.

Полицай: Сега точно ще изготвиме протокол.

Протестираща: Еми да, ама не се знае с това тефтерче какво ще се случи след това. Когато е на протокол, това е ценен документ и се знае какво ще се случи след това и съответно господина може да си потърси правата ….

Думите на жената увисват във въздуха, полицаят тръгва нанякъде, а негов колега казва: „Извинете, това е полицейска проверка, можете ли да се отдръпнете ….“

Друг клип от същата вечер, заснет от друга протестираща показва отново ситуацията на паркинга на Кауфланд: 

„Вече не можеш да се събереш някъде без полицейско присъствие„, възмущава се жена.

„Вече не можеш да се събираш на публично място без полиция, това е репресия. Ние сме 9 човека, а жандармерията е, да не кажа голяма дума, но поне 30. Мен току-що ме задмина една кола, която така подозрително ме изгледа, все едно съм наркотрафикант. Абсолютен произвол, срещу хората да не си изкажат мнението, за това, че протестират“, коментира жената зад кадър, докато показва ситуацията на паркинга.

„Покрай тези протести се сприятелихме, аз утре имам рожден ден и не мога да си поканя хората, защото и полицията ще присъства на рождения ми ден“, коментира още перничанката.

„Вчера се прибираме при проведен протест, с документи, с всичко, на Владая и на Черния кост ни разкостиха от проверки. По време на протеста на площада един полизай удари момче без причина“, възмущава се друга жена.

Друг мъж от село Велковци вади касова бележка, за да докаже, че току що си е купил нещо от Кауфланд, а полицай го спрял и му искал личната карта.

Към групата се приближава полицай, който държи лична карта на един младеж. Хората го питат: на какво основание му взехте личната карта? Полицаят отговаря: Така съм решил. 

Уточнение: Кадрите са от клипове, публикувани в социалната мрежа Фейсбук