Новият главен прокурор на Перник Галина Антова встъпи в длъжност

От днес официално Перник си има нов окръжен прокурор. Това е Галина Антова, която преди дни бе избрана  да оглави Окръжна прокуратура Перник, а днес встъпи и в длъжност.

Антова бе избрана единодушно от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). А неин опонент в процедурата бе Бисер Ковачки – заместник-районен прокурор на Перник.

„Смятам, че имам качествата да заема поста, за който кандидатствам. Притежавам познания и правния опит“, категорична бе Антова при защитата си.

Според новият главен прокурор на Перник в обвинението има кадрови проблем, чието решение обаче зависи от Прокурорската колегия. Антова смята, че трябва да се използва по-активно следователският капацитет. Запазва се високият процент на делата, които са спрени заради неразкриване на извършителя, отчете още кандидатът и подчерта, че има проблем в дейността на местната полиция.

Сред мерките, които Антова е набелязала са подобряване на управлението за срочност и качество на разследването, въвеждането на електронните дела, административно контролните мерки на районните прокуратури, подобряване на комуникацията с МВР и другите държавни органи, както и доразвиване на медийната политика на обвинението.

„Ще изисквам справки от районните прокурори за делата с продължителност над 6 месеца“, ангажира се Галина Антова. Според нея е нужно да се върне практиката за съвместни екипи между наблюдаващ прокурор, полицаи и оперативни служители, особено по делата с висок обществен интерес. Наличният ресурс откъм служители в обвинението, според Антова, е достатъчен, за да се справи Окръжна прокуратура- Перник и при обстоятелството, че от 1 януари 2019 година ще бъдат закрити 11 прокуратури в страната.

Според новия прокурор на Перник колегите прокурори са средно натоварени. 

„Предстоят много промени и ще ни трябва добър екип, за да се справим с предизвикателствата. Имам доверие в настоящия ръководен екип, ако обаче възникналите проблеми не могат да се решат, ще се възползвам от правото си да ги сменя с други колеги“, каза Антова.