Пернишко училище затъна в боклуци, деца ритат топка между мръсни памперси, за ограда имат балатум и стари гуми

7-мо ОУ в Перник затъна в боклук, изхвърлен от гражданите живеещи над Автогарата. Купища отпадъци се изхвърлят до контейнерите за смет, в близост до двора на училището.

Общината ги изрива, но те се появяват наново, разнасят се от бездомни кучета и вятъра. А само на метри – в разградения двор на самото училище играят деца.  Така, из училищния двор децата газят в разкъсани торби с употребявани памперси и други отпадъци. Гуми, стар балатум и торби с боклуци показват границите на училището. С две думи: тотална кочина.

Жители на квартала твърдят пред ТВ Кракра, че е така от години. Всеки си изхвърля боклука да не е пред къщата му, пред оградата на училището, в което навярно учат собствените им деца. Перничани са подавали преди време жалби до общината, но нещата са останали без резултат.

„За мен това е вандализъм, от години. Но и хората не са напълно виновни. Защото имаше железни боклучарници, минаваха и събираха боклука. А сега боклучарниците ги откараха над игрището на училището, без колелета, обърнати на една страна, но и до тях също се трупа боклук„, разказва перничанин. Той е виждал как хора от малцинствата, на които им е платено от местните да изхвърлят боклука с каруци, го взимат от къщите и го трупат до оградата на училището.

Директорката на 7-мо ОУ Нели Нонева също коментира ситуацията като доста неприятна, преди всичко за учениците, които уж се възпитават в екологичен начин на мислене и събиране на разделни отпадъци, а примерът, който виждат е далеч от това, на което се учат. Тя намекна, че проблемът е тръгнал откакто металните контейнери са заменени с такива тип „бобри“ за разделно събиране.

От отдел „Екология“ на Община Перник казват, че администрацията неведнъж е чистила нерегламентираните сметища в района. За последното струпване на боклук има изпратено възлагателно писмо към фирмата извозваща боклука, не само там, но и на други места, където има такъв проблем. Последното такова писмо е пратено от 12-ти октомври, тази година и е изпълнено в тридневен срок.

От Общината припмнят, че строителни, едрогабаритни и градински отпадъци се транспортират и депонират от самите хора, на специални за това площадки. Нарушителите подлежат на глоба от общинския инспекторат, но е трудно да бъдат хванати в крачка. Иначе глобата за това да си изхвърлиш нерегламентирано боклука е в размер на 1000лв.

Жителите на улица „Оборище“ предлагат да бъдат върнати железните боклучарници отново на същото място и да има наблюдение за нарушителите.

Ако сте пропуснали можете да прочетете: 

Шофьор на Ауди за 1000лв, изхвърли старите си гуми не където трябва