Гнусната измама в писмото на „Топлофикация“ до перничани РАЗКРИТА!

Шефът на пернишкото парно е копирал угодно едната половина от интервюто на инж. Топоров, но е пропуснал другата - съществената, която публикуваме сега

Вчера в изключително арогантно писмо, директорът на „Топлофикация Перник“ изля огромна доза лоши думи, неприятни квалификации и жлъч срещу хората, които имат различно мнение от „ДА“ за намерението и вече изгарянето на боклуци в пернишкия ТЕЦ (установено от РИОСВ).

Освен обидите, квалификациите и лошото отношение към собствените си клиенти, „Топлофикация Перник“ обяснява на перничани какво точно е системата за изгаряне на боклук RDF.

Но… и в тази си част „Топлофикация Перник“ отново заблуждава хората. Защо?

В продължение на няколко реда се обяснява колко хубаво е да се горят боклуци, как такива заводи има в Европа, Япония и други. Да, така е, но…

Всъщност копиран е текст от статия на Д-р инж. Добрин Топоров, публикувана в сайта news.bg на 20 юли 2018 година. Копиран, ама не съвсем. Пропуснато е най-важното изречение – че тази технология е вредна.

„Топлофикация Перник“ взимат едната половина от статията – как такива централи са изградени вече през 70-те години, но… „Топлофикация Перник“ крие цялото мнение на инж. Добрин Топоров. А именно:

„При изгарянето на ТБО/RDF се отделят много вредни вещества. Замърсяванията с диоксини, фурани, тежки метали и т.н. от тези инсталации доведе до екологични катастрофи в много места по света. Това е причината за лошата репутация на тази технология и за силната съпротива от страна на политически, екологични и други обществени организации по света. В резултат на това през 90-те години на миналия век бяха взети мерки на политическо ниво силно да се ограничат емисиите от подобни инсталации. Това доведе до скъпоструващи реконструкции на съществуващите инсталации, предимно в сферата на очистка на димните газове, а също и до абсурдната ситуация в много от случаите т.н. APC (Air pollutant Control Systems) са до 3 пъти по-скъпи от останалата част на завода.

Оперативните разходи на един такъв завод са също високи. Нека не забравяме, че RDF също струва пари, като според представители на СО себестойността е около 50 евро/тон. Възниква основателно въпросът каква ще е цената на произведената ел. енергия от този завод и как тази енергия ще бъде продадена на един либерален пазар. Практиката по света е, че подобни инсталации не са икономически жизнеспособни, ако не са субсидирани. В повечето случаи това става чрез субсидирани цени на крайния продукт ( в случая ел. и топлинна енергия) или чрез завишени такси за ТБО или чрез двете“.

Ето това скри от взаимствания текст в писмото си „Топлофикация Перник“. Тя скри и още много неща. Не се споменава нито дума за констатираното нарушение от РИОСВ за горене на пластмаса преди броени дни. Много неща се крият и манипулират.

Ще оставим арогантните обиди и личните нападки към перничани, включително й към сайта ни, направени от  директора на „Топлофикация“. Ние не можем да се засегнем от патологични лъжи. Хората трябва да знаят истината. Какво да очакваме от дружество и ръководство, които пред 800 човека протест и национални камери миналата зима излъгаха, че парното в Перник не е спирало?!

ТЕМАТА ПРОДЪЛЖАВА!

„Топлофикация Перник“ изригна срещу перничани в отворено писмо