Битка за чист въздух поведоха жителите на град Батановци

Битка за чист въздух поведоха и жителите на град Батановци. Успоредно с пернишките неволи около ТЕЦ-а, който иска да узакони горенето на боклуци, в Батановци също има „инвестиционни намерения“, които подлагат на риск чистия въздух, алармираха жители на градчето zaPernik.com.

„Искат да правят био дизел от слънчоглед. 45 тона на денонощие е капацитета за преработване на семки. Но откъде толкова суровина? Всичко е предтекст да се горят гуми и пластмаса. Няма да го позволим!“, казва пред сайта ни активиста Ивайло Иванов от Батановци.

Ивайло е млад човек, който участва активно в живота на градчето. Той е член на църковното настоятелство по изграждането на православен храм в град Батановци, инициатор е и на редица инициативи, свързани с града, почистване и облагородяване на градинката при фонтаните, набиране на средства за болни деца. Той е и в основата на възраждането на Йордановден в Батановци и хвърляне на кръста във водата, подкрепя и проекта за реставриране на стогодишната сграда на тухлената фабрика.

Само за един час Ивайло успява да алармира батановчани за инвестиционните намерения на фирмата и успява да събере 150 подписа – възражения срещу това.

Можех да събера и 2000, но нямах време, трябваше да се внесе възражението, а и ми свършиха бланките. Отделно внасяме възражения и по електронен път. За малко щяхме да изтървем срока за възражения, който беше до 25-ти септември, те това и са чакали, коментира Ивайло Иванов. Освен събраните от него подписи в  Община Перник е имало внесени  и още  над 25 възражения срещу „инвестицията“.

Звъннах на чичо ми Славчо Раковски, който е дългогодишен директор на института по химия в БАН. Когато му прочетох инвестиционното намерение, чичо ми се хвана за главата. Каза, че щом има процес на изгаряне, неминуемо има и процес на отделяне, каквито и филтри да слагат. Отделя се и отпадна вода…. в канала и в реката. А каптажа с питейна вода за цяло Батановци е на няма и 100 метра. А съвсем наблизо от завода живеят поне 150 човека, деца, бременни жени, възмутен е Ивайло.

Според него заводът е построен по европроект и са чакали да минат 5 години, за да могат да правят инвестиционни промени в цеха. От пазача знам, че вече има нарязани гуми, които са скрити в халето и готови за палене“, допълва батановчанинът.

В града се носи слух, че фирмата „Солар вижън“ е неофициално на политика Христо Бисеров. Била е на името на доведения му син, а сега е прехвърлена на подставено лице, разправят местните хора.

Те са решени, че ако проекта не бъде спрян, целият град да излезе на улицата и ще блокира пътя за Радомир.