Пернишкото МВР забърка международен скандал с арести на разследващи журналисти

Димитър Стоянов, Бивол

МВР забърка през нощта срещу петък международен гаф, арестувайки за няколко часа двама журналисти и адвокат, опитващи да спасят от унищожаване счетоводни документи, които според сайта „Биволъ“ се свързани с корупционна афера на големи строителни компании. Димитър Стоянов от българското електронно издание, колегата му Атила Биро от румънския им партньор RISE project и адвокат са били задържани от патрул на пернишката полиция в поле в района на Радомир.

Абсурдното в ситуацията е, че униформените са изпратени на мястото след подаден сигнал от редакцията на „Биволъ“, че журналистите проследяват изнасянето на уличаващи документи от офиса на строителната фирма „Джи Пи Груп“, свързана лично от премиера Бойко Борисов с шефа на „Лукойл – България“ Валентин Златев.

По данни на медията от офиса на компанията на столичния бул. „Черни връх“ от сряда е започнало изнасяне на документи и техника. То е предшествано от публикувано два дни по-рано в „Биволъ“ разследване #ДжиПиГейт за счетоводна афера, свързана с консултанстки фирми и строителни компании, получили еврофинансиране.

Изданието твърди, че разполага с документи за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева, като „сред тях има счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи“. От въпросните данни става ясно, че „Джи Пи Груп“ пести от дейности и материали, като обаче фактурира всичко според заданието, за да получи първоначално предвиденото финансиране.

По информация на „Биволъ“ изнасянето на документи от офиса на строителната фирма на бул. „Черни връх“ е започнало само ден след публикуването на въпросното разследване. След като получават информация за това, Димитър Стоянов и Атила Биро проследяват няколко коли до поле край с. Егълница, община Ковачевци, където установяват, че транспортираната документация се изгаря в дупка. Тогава е подаден и сигнал до МВР, след който двамата журналисти и придружаващият ги адвокат са задържани.

„Това са изключително сериозни доказателства за корупция, които част от тях са унищожени. Защо трябваше да се чака два дни? Защо ние трябваше да вършим това наблюдение и защо вместо като са отишли на място да спасяват документите, полицаите са задържали тях, а след като са дошли колегите им от София са разпалили огъня по невнимание? Това са абсурдни действия на полицията. Очевидно има чадър над „Джи Пи Груп“, която е свързана с шефа на „Лукойл“ Валентин Златев и явно там никой не смее да влезе и да проведе обиск. Това е афера на най-високо ниво, която ще се развие, защото ние разполагаме и с електронни копия и продължаваме работа. Има изключително много документи. В тези документи има шокиращи неща – подкупи, вижда се накъде и към кого минават парите“, коментира в петък главният редкатор на „Биволъ“ Атанас Чобанов пред БНР.