Кметът Вяра Церовска даде старт на честванията за Съединението в Перник с думите: На 6-ти септември през 1885 година българският народ за пореден път доказва своята сила

133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия отбеляза днес тържествено Перник. Празничната програма започна пред Двореца на културата с концерт на Духовия оркестър с диригент Трифон Трифонов.
На събитието присъства кметът на Община Перник Вяра Церовска и заместник-кметовете Владислав Караилиев, Севделина Ковачева, Денислав Захариев, секретарят на общината Радослава Манова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, общински съветници и представители на политически партии.
„На 6-ти септември през 1885 година българският народ за пореден път доказва своята сила и борбеност и всички ние трябва да сме горди, че сме част от история, пропита с патриотизъм. Нека богатото културно и духовно наследство на нашата страна ни дават самочувствие и осъзната гордост. Нека знаем, нека помним, нека съхраним историята на България, такава каквато е“, заяви кметът Вяра Церовска и пожела на перничани здраве, сила и мъдрост!
„От всички нас зависи дали ще можем да пренесем и предадем на поколенията конструктивното и съзидателното. От нас зависи, дали оставайки верни на заветите на хората, осъществили Съединението – ще дадем шанс на политиката на сближаването, на преодоляването на различията“, с тези думи се обърна към всички водещият на събитието и припомни как преди 133 години България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет.
Нека помним и тачим творците на святото дело на Съединението! Да бъдем техни достойни последователи на самоотвержената им смелост и безпримерен устрем за една просперираща България.