Перник празнува рождениeто на най-обичания българин и икона на нацията – Васил Левски

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Община Перник тържествено отбелязва 181 години от рождението на Апостола.
Програмата на 18 юли ще започне в 10:00 часа с изложба под мотото „Хората във времето и времето в хората“. Експозицията ще бъде наредена пред Регионалния исторически музей и ще продължи до 17 часа. В нея ще бъдат показани постери, посветени на Левски.

Точно в 10:30 часа в зала „Читалня“ на Регионалната библиотека „Светослав Минков“ ще отвори врати витрина с книги „Левски в литературата“. По същото време ще започне и литературно четене на стихове за Апостола „С Левски в сърцата“. В импровизираната лятна читалня „С Левски в сърцата“ ще участват децата от „Ваканция в ОДК“.

В 11:00 часа на паметника Левски ще бъдат поднесени венци и цветя.

Васил Иванов Кунчев Левски е роден в град Карлово на 18 юли 1837г. Той има двама по-малки братя Христо и Петър, по-голяма сестра Яна, и Мария, която е най-малката в семейството. Баща му Иван е гайтанджия и бояджия, а майка му Гина се грижи за домакинството. Малкият Васил тръгва на училище на 8 години. Много обича да смята, пише и пее. По-късно учи в класното училище и свещеническото училище в Стара Загора.

През 1858 г. се завръща в Карлово. Става монах в манастира Свети Спас в Сопот. Получава духовното име дякон Игнатий.

През 1861 г. под влиянието на Г. Раковски решава да се посвети на народното дело. Взема участие в Първата българска легия на Г. Раковски в Белград. Там заради храбростта си получава името Левски.

Две години е учител във Войнягово, после за кратко-1 година учителства в с. Еникьой, Добруджа. Учениците много го обичат.

1867 г.-става знаменосец в четата на Панайот Хитов. А после участва във Втората легия на Раковски в Белград, Сърбия. Разбира, че с чети няма да се освободим. Смелият революционер застава зад идеята за подготовка на народа за всеобщо въстание.

От 1868 до 1872 г. обикаля по градове и села и създава тайни революционни комитети, включително и в Сопот.

Със залавянето на Димитър Общи започва провала в организацията.

Левски решава да вземе архивите от Ловешкия Централен революционен комитет и да отиде в Румъния. На 27.12.1872 г. рано сутринта е заловен в Къкринското ханче от турската полиция. Откаран е в София и е изправен пред съд.

На 19 февруари 1873 г. е обесен край гр. София. Днес там се издига величествен паметник.

Източник:публикувано в referati.org от  Маргарита Атанасова