Пернишкият Европейски университет отново замесен в скандал с фалшиви дипломи

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Снимка: БГНЕС

Пернишкият Еврпопейски политехнически университет със съмнителна репутация отново замесен в скандал. Този път в издаването на незаконни свидетелства на 170 италианци. Проверка на МОН констатира, че италианците с незаконните свидетелства за учител са били и незаконно записани, и незаконно обучавани в Европейския политехнически университет в Перник.

Великотърновският университет е издал незаконни свидетелства за професионална квалификация „учител“ на 170 италианци, дошли именно от пернишкия ВУЗ, констатира проверка на Министерството на образованието. Ректорът на висшето училище в Търново проф. Христо Бонджолов трябва да анулира дипломите, посочват от МОН. За случая е сезиран главният прокурор.

Проверката е направена в средата на април тази година. В нея се констатира, че има подправено решение на Академичния съвет по отношение на обучението на италианците.

Ректорът проф. Христо Бонджолов коментира, че проверката е тенденциозна, която, по думите му, цели да възпрепятства предстоящата акредитация на ВТУ, предаде БНР.

„Това е курс, педагогическа квалификация, разбира се, че са законни дипломите“, каза проф. Бонджолов за издадените дипломи.

Италианците са обучавани дистанционно и са платили такса от 400 лева за курса.

Проверката констатира, че италианците с незаконните свидетелства за учител са били и незаконно записани, и незаконно обучавани в Европейския политехнически университет в Перник.

„ДА СЕ ОБЕЗСИЛЯТ СВИДЕТЕЛСТВАТА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ „УЧИТЕЛ“, издадени на италианските граждани в нарушение на Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“, приета с постановление на Министерския съвет от ноември 2016 г., да се потърси дисциплинарна отговорност от всички длъжностни лица, допълнили протокола от заседанието на Академичния съвет на университета от 18.04.2016 г. с несъществуващо решение по т. 4.4.6.“, са решенията на МОН след направената проверка.

„Много лична и поръчана е тази атака, но за съжаление тя удря не само мен, а най-вече Великотърновския университет. Уволнените от мен хора ме нападат, но да нападат мен, е едно, а да нападат университета – различно, и се опасявам, че така може да бъде провалена акредитацията на вуза, както се случи със Стопанската академия в Свищов“, коментира вчера ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

Той е категоричен, че писмото на министър Вълчев, което вече е пристигнало в университета, изобщо няма този заповеден тон и не съдържа заплахи за даване на университета на прокурор, каквито се съдържат в становището, качено на сайта на МОН.

Университетът в Търново призовава в диалог да се изясни законността на периода на обучение на италианците в Перник.

Проф. Бонджолов беше категоричен и в това, че с италианските граждани университетът няма проблеми. Цялата хронология по случая, как се е стигнало до взимането на всички решения около обучението на италианците, е описана и качена в сайта на ВТУ.