Цял блок в Перник се вдига на нож заради защитен близо стогодишен орех, който общината иска да отреже: Някой има интерес дървото да го няма, за нула време му издадоха смъртната присъда

Жители на бл.3 на ул. „Искър“ в Перник се вдигат в защита на стария орех пред блока им. Орехът се намира между ветеринарна клиника и блок 3, здрав е, близо стогодишен и е защитен от закона вид, казват пред ZaPernik.com комшии. Те са категорични, че ореха не пречи на никой, но днес са идвали служители от общината с намерение да го отрежат. 

Млад мъж от блока обаче изгонил резачите. „Питал ги е, така като го гледат този орех за рязане ли е, а те му отговорили : не е, но от общината така ни наредиха“, казва пред сайта негова съседка.

Одисеята започнала след едно оплакване от нов съсед до деловодството на общината да бъдат окастрени клоните на ореха, защото пречили на кабелната му телевизия и интернет.

„Явно от Общината само това и чакаха, само за седмица след сигнала се е взело решение орехът да бъде изцяло отрязан и вече са тук с резачките“, коментират потресени живущи. Те са на мнение, че орехът явно пречи от години не на тях, а на някой друг. „Измиват си ръцете с жалбата на съседа“, допълват те.

Преди години хората се наложило да спасяват същото това дърво отново от отрязване. Тогава собственик искал да удължи и дострои сградата си, а ореха му пречил. С подписки и протести живущите попречили това да се случи, а общината взела под внимание желанието им. Тогава мотивите били, че дървото е защитен от Закона вид.

Мястото, на което е ореха е апетитно, в центъра на Перник. Хората се опасяват от това, че ще бъде веднага застроено, ако ореха бъде премахнат, а това значи и вечна сянка в домовете им.

„На гърба на ветеринарната клиника има офиси, имало офис и на заместник кмета Владислав Караилиев“, коментират хората.

Новият съсед, пуснал жалбата за окастряне на дървото вече съжалявал за постъпката си, а домоуправителката пуска контра жалба срещу решението на Общината с подписи на живущите, в защита на ореха.

„Този орех и преди време му бяха хвърлили мерника, за да дострояват сграда. От тогава знаем, че дървото е защитено от закона. Израснала съм с този орех. Майка ми е била дете, когато го пони още. Откакто е построен блока все е тук. Нито е изгнил, нито нищо, хората си събират орехи за зимнина от него“, разказва млада перничанка и допълва: „Пред входа на блока има липи, които от години с клоните си „влизат“ в апартаментите на хората, но въпреки жалбите до общината никой не ги пипа тях. А за една седмица се организираха с премахването на вековно дърво. Мирише ми на гнило, но не е от ореха…“.

„Детето ми едва диша, на инхалации, градът е потънал в смог, а те искат да отрежат зелените дробове и надеждата ни за по-чист и по-красив град“, възмущава се млада майка пред ZaPernik.com.