10-то ОУ в Перник отбеляза 155 години от рождението на патрона си Алеко Константинов. Ученици: Той е велик, казва си свободно мнението. Учителката Димитрова: Учим децата да бъдат като него, носим с гордост името му

77
За кого бихте гласували на следващите парламентарни избори?

Учениците от 10-то ОУ в Перник, отбелязаха 155-годишнината от рождението на своя патрон – писателят Алеко Константинов. От 35 години училището носи неговото име.

На 13 януари 1863 година в Свищов се ражда един от най-значимите български писатели Алеко Константинов. Той създава гениални творби за българската следосвобожденска действителност, като не спестява и отрицателните й прояви. Доста сполучливо писателят осмива не толкова привлекателните черти на българина и завинаги остава в литературната ни история с героя си Бай Ганьо.

Ето какво мислят възпитаниците на училището за своя патрон:

„Алеко Константинов е бил един от най- големиште български автори на своето време и е написал много творби, които са ценни за България“.

„Алеко Константинов е велик писател в българската история, има много романи, като „До Чикаго и назад“, негов известен персонаж е Бай Ганьо. Харесва ми, че в творбите си той изразява своето мнение и ни разказва за живота“.

„Той е много добър писател, а любимото ми произведение от него е Бай Ганьо, защото е забавен“.

Учителката по Български език и литература Ангелинка Димитрова каза пред телевизия Кракра, че се опитва да възпита в учениците дух на непримиримост към лошите и негативни неща в обществото, така като е бил непримирим към тях и Алеко.

„Опитваме се да ги възпитаме в обич към България, обич към пътешествията, обич към новите неща, обич към науката. Мисля, че достойно носим името на Алеко“,казва госпожа Димитрова.

 „Много хора се гордеят, че са работили тук. Благодарение на у,чилищното ръководство децата имат много перспективи пред себе си, много извънкласни дейности“, каза Димитрова.

Освен патрон на школото е основан и литературен клуб „Алеко“, в който децата досущ като Алеко Константинов пишат разкази, приказки, създават поезия.