Общината затяга контрола по снегопочистването и призова: Пазете се от висулки, чистете си пред имотите и подавайте сигнали!

Затягат контрола по почистването в Перник от общината. Общинският инспекторат държи под око снегопочтващите фирми и следи дали се справят качествено и навреме с работата си. Инспектората ще следи стриктно дали се изпълняват и условията в договорите, сключени с общината. Такава е заповедта на кмета на Перник Вяра Церовска.

„Организирали сме дежурства в инспектората, поддържаме ежедневен контакт с четирите почистващи фирми, за да можем да реагираме на сигнали на граждани“ , каза началника на общинския инспекторат Георги Стоянов пред телевизия Кракра.

Според Наредбата в снегопочистването са длъжни да се включат и гражданите, собственици на сгради и имоти общината.

По думите на инспектора собствениците на търговски обекти в общината стават все по-отговорни и почистват и обезопасяват пред тях. Но все още сме далече от колективната отговорност и повечето граждани не спазват задължението си да почистят пред домовете си. Не са малко и санкционираните.

От инспекторатът предупреждават пешеходците да бъдат бдителни за опасни висулки по сградите.

„В миналия обилен снеговалеж имаше 6-7 случая, в които ледени висулки имаше опасност да наранят хора“, каза още Стоянов. Някои от случаите са били по улиците „Търговска“ и „Кракра“, а общинари са заграждали с обезопасителни ленти опасните участъци от пътя. Тогава висулка е паднала на метри от момиченце.

„Призовавам гражданите да бъдат бдителни и веднага да подават сигнали, за да можем да реагираме своевременно и да предотвратим подобни случаи“, обърна се към перничани Георги Стоянов.

Пернишкият общински инспекторат е направил връзка със столичния и е получил уверение, че ще работят заедно и ще си помагат за снегопочистването, тъй като със София сме гранични райони и когато има проблем с почистването на пътя тежи и на двете общини, коментира още Стоянов.